FAQ
Facturen ambulant
Er wordt mij een supplement voor 'gepersonaliseerde raadpleging' aangerekend
Al de artsen van het UZ Brussel zijn voor hun volledige beroepsactiviteit geconventioneerd. Binnen deze overeenkomst hebben zij zich ertoe verbonden om te verbintenistarieven toe te passen en geen supplementen te vragen. Wanneer u als patiënt echter persoonlijke eisen stelt (bijv. specifieke vraag om door een welbepaalde arts te worden gezien, of buiten de raadplegingsuren te worden gezien), is de arts gemachtigd om een ereloonsupplement aan te rekenen.
Het bedrag van mijn factuur stemt niet overeen met het bedrag dat op het groene attest staat vermeld.
Op het groene formulier, of het 'getuigschrift voor verstrekte hulp', worden enkel de verstrekkingen vermeld welke door de verplichte ziekteverzekering worden terugbetaald. Om dezelfde reden worden enkel de terugbetaalbare geneesmiddelen geattesteerd op een staat 'P'. Wat niet wordt gedekt door de ziekteverzekering wordt enkel op de factuur vermeld.
Ik heb een bijkomende hospitalisatieverzekering. Waarom worden mijn facturen niet rechtstreeks naar mijn verzekering gestuurd ?
U stuurt deze facturen wel rechtstreeks naar de mutualiteit. Gezien de artsenhonoraria zijn vastgelegd in akkoorden, en elke mutualiteit dezelfde terugbetalingstarieven hanteert, is het voor de verpleeginrichtingen gemakkelijk om facturen rechtstreeks aan te bieden aan de mutualiteiten. Voor hospitalisatie is dit trouwens bij wet verplicht. In vaktermen noemt met dit de derde-betalers-regeling Bij verzekeringsmaatschappijen ligt dit anders. De terugbetaling is hier afhankelijk van het soort polis dat werd afgesloten. Regel is hier dat de patiënt zelf zijn remgeld betaalt (= persoonlijk aandeel na tussenkomst mutualiteit) en zelf deze bedragen terugvordert bij de verzekeringsmaatschappij waar hij/zij mogelijks een hospitalisatieverzekering heeft afgesloten. Een aantal verzekeringsmaatschappijen hebben echter met ziekenhuizen akkoorden afgesloten waarin zij ook een soort derde-betalers-regeling toepassen voor de remgelden. Voor patiënten welke zich aanmelden met de volgende verzekeringskaarten: -Medicard (DKV) -Medi-assistance (AXA, Fortis AG en Winterthur) -Assurcard (Ethias, KBC, AGF, ING-Insurance, Fidea, Swisslife en Mercator) -Medilink (Van Breda) zal het ziekenhuis de remgelden integraal aan de hospitalisatieverzekering factureren. Deze regeling geldt echter alleen voor (dag)hospitalisatie, dus nooit voor ambulante zorgen.
Ik heb mijn SIS-kaart afgegeven en toch wordt de factuur naar mij thuis gestuurd en niet naar de mutualiteit.
Twee mogelijkheden: 1. Het betreft enkel een raadpleging. Voor de raadplegingen, maar ook voor prestaties van de kinesist en preventieve tandzorgen, bestaat er reeds jaren een verbod op de toepassing van de derde-betalers-regeling. Deze verstrekkingen moeten dus verplicht aan de patiënt worden gefactureerd die ze dan kan terugvorderen bij zijn mutualiteit op basis van het groene getuigschrift 2. De volledige factuur wordt aan U overgemaakt. Vermoedelijk is de geldigheidsperiode van uw SIS-kaart vervallen. Wij raden U desgevallend aan om bij de mutualiteit de SIS-kaart te laten actualiseren en daarna te laten inlezen in het UZ Brussel.
Ik kreeg een factuur van het ziekenhuis maar ik ben daar nooit geweest
3 mogelijkheden: 1) Het betreft een factuur voor laboratoriumanalyses die door een andere arts of instelling naar onze instelling zijn gestuurd voor verder onderzoek. Onze dienst facturatie kan U dienaangaande verdere uitleg verschaffen 2) Het betreft een factuur voor een MUG-interventie. Via een oproep door de 100-centrale werd ons medisch interventieteam opgeroepen, waarna de patiënt werd overgebracht naar een ander ziekenhuis. 3) Het betreft een tweede lezing van een screeningsmammografie, uitgevoerd in een andere instelling, in het kader van een door de overheid gesubsidieerde campagne. Vereiste voor een juiste diagnose is een “lezing” door twee verschillende radiologen. Dikwijls wordt voor een tweede lezing beroep gedaan op de arts van een ander centrum. Deze prestaties worden evenwel volledig terugbetaald door uw ziekenfonds.
Ik ontving een factuur maar mijn werkgever moet dit betalen, het was een arbeidsongeval.
Wanneer u medische zorgen werden verleend naar aanleiding van een arbeidsongeval dan kunnen wij de factuur rechtstreeks naar de verzekeringsmaatschappij (en niet naar uw werkgever) sturen op voorwaarde dat U ons in het bezit stelt van een verklaring van uw werkgever waarin ons tevens de volgende informatie wordt medegedeeld: -datum van het ongeval -naam en adres verzekeringsmaatschappij -polisnummer
Ik ontving een rekening die is getekend door dr. Noppen, terwijl ik deze geneesheer nooit heb ontmoet tijdens mijn verzorging.
Prof. dr. Noppen is gedelegeerd bestuurder van het UZ Brussel en in die hoedanigheid worden de facturen en getuigschriften door hem getekend. Daartoe werd door elke arts individueel volmacht gegeven aan prof. Noppen. De namen van de behandelende artsen vindt u echter terug op de getuigschriften of in uw verpleegnota.
Is het mogelijk mij een forfait voor dagopname aan te rekenen zodat ik terugbetaling krijg via mijn hospitalisatieverzekering?
De aanrekening van een forfaits voor daghospitalisatie kan enkel wanneer tijdens de dagopname een medische akte is verricht die voorkomt op één van de nominatieve lijsten welke door de overheid werden gepubliceerd.