Medische behandeling
Obesitas is toe te schrijven aan verschillende factoren. Daarom is een aanpak van al deze factoren nodig om tot een goed resultaat te komen: voldoende gewicht verliezen en dit ook kunnen handhaven. Begeleidingsprogramma's die multidisciplinair werken boeken betere resultaten bij de bestrijding van overgewicht.
Het obesitasteam in UZ Brussel bestaat uit endocrinologen, voedingsdeskundige, psychologe, chirurg en een team van kinesisten. Het multidisciplinair programma om te vermageren steunt op 3 belangrijke pijlers:
- energie-inname doen dalen
- energieverbruik doen stijgen
- gedrags- en stijlveranderingen
Regelmatige begeleiding en opvolging door de huisarts, in samenwerking met het obesitasteam, is belangrijk om tot goede resultaten te komen en die te behouden.
Bij de endocrinoloog wordt het obesitasprobleem in kaart gebracht: er gebeurt een lichamelijk onderzoek, echografie van abdomen, volledige bloed- en urine analyse, EKG (electrocardiogram) en röntgenopname van de longen (RX Thorax) om de weerslag van obesitas op de gezondheid te evalueren en onderliggende oorzaken op te sporen.
Er wordt een behandelingsplan met eventueel voorschrijven van medicatie voor eetlustcontrole en verminderde vetopname opgesteld. Momenteel is er maar één medicatie officieel ter beschikking: Orlistat (Xenical®). Orlistat is een specifieke inhibitor van de gastrointestinale lipasen. Op die manier verhindert het de vertering en blokkeert het de resorptie van ongeveer 30% van de voedingsvetten.
Mensen verwachten veel van de medicatie, maar medicatie alleen is meestal onvoldoende: een combinatie van medicatie, gezonde voeding én levensstijl aanpassen kan leiden tot betere resultaten.
De rol van de diëtist(e) is voedingsadvies geven op maat, afgestemd op de actuele toestand van de patiënt. Het is de persoon bij uitstek om een voedingsadvies in de praktijk te helpen uitwerken en op te volgen. De diëtist(e) geeft concreet advies en praktische informatie. Hij of zij helpt u ook uw doel te bereiken en te behouden.
De diëtist(e) kan nuttig zijn bij:
energiearme voeding om gewicht te verliezen
In functie van een anamnese van levensstijl en voedingsgewoonten wordt een individueel schema opgesteld, aangepast aan de mogelijkheden en noden van de patiënt. Er wordt rekening gehouden met zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de voeding.
Voor een goed eindresultaat is een regelmatig opvolgconsultatie nodig: om aanpassingen te doen, vragen te beantwoorden, problemen op te lossen en de motivatie te handhaven.
bariatrische heelkunde (gastric banding, gastric bypass…)
Bij een bariatrische ingreep is voedingsadvies zowel vóór als na de ingreep belangrijk.
Een voedingsanamnese hier levert ons de nodige informatie over de eerdere dieetpogingen en de voedingsgewoonten van de patiënt. Een goed voedingsadvies is onontbeerlijk: een dat rekening houdt met de portiegrootte, de regelmaat, de kwaliteit en de kwantiteit van de voeding.
Omdat de maaginhoud verkleind wordt zijn er voedingsaanpassingen nodig: kleinere porties en consistentieaanpassingen.
Ook opvolgconsultaties zijn belangrijk om voedingsproblemen tijdig aan te pakken en voedingsdeficiënties op te sporen.
De psycholoog
- besteedt aandacht aan factoren die het eetpatroon beïnvloeden,
- stelt een realistisch actieplan op om de huidige levensstijl zowel op vlak van voeding en beweging te veranderen,
- leert de patiënt omgaan met stress en emoties.
De patiënt zal een zeer actieve rol spelen in dit hele proces, zowel tijdens de sessies als via thuisopdrachten en oefeningen.
Bij de deelnemers wordt de ‘actieve levensstijl' gepromoot: twee maal per week trainen ze onder begeleiding. Ondertussen krijgen ze het advies om ook tijdens andere dagen fysiek actief te zijn.
De begeleide sessies duren 1 uur en bestaan uit cardio-vasculaire training (conditie) aangevuld met spierversterkende oefeningen. Na de sessie kunnen de deelnemers douchen.
Ze krijgen een bewegingsagenda mee, om de dagelijkse gepresteerde activiteiten bij te houden en op die manier te stimuleren.
Indien de conservatieve behandeling faalt kan men onder bepaalde omstandigheden een bariatrische ingreep uitvoeren. Afhankelijk van het gewicht, de medische klachten, eetgewoonten, consumptie van suikers en vetten word bepaald welke operatie het meest efficiënt kan zijn.