Niet-heelkundige behandelingen van het hart

Ballondilatatie en stenting

Wanneer een belangrijke vernauwing van de kransslagader wordt vastgesteld, kan deze vaak worden opengeblazen met een ballon (dilatatie). De cardiologen laten dan een klein buisje (stent) achter om de dilatatie in stand te houden.

Lees meer

Percutane aortaklepvervanging (TAVI)

Via de TAVI-techniek (Transcatheter Aortic Valve Implantation) kunnen de cardiologen en hartchirurgen de aortaklep vervangen via de liesslagader. De behandeling kan alleen worden toegepast bij bepaalde vormen van aortakleplijden.

Lees meer

Percutane Mitralisklepbehandeling (MitraclipĀ®)

Via deze techniek kan een belangrijk lekkende mitralisklep behandeld worden via de liesader. De behandeling wordt alleen toegepast bij bepaalde vormen van mitraliskleplijden.

Lees meer

Percutane tricuspiedklepbehandeling (TriClip ā„¢)

Via deze minimaal invasieve techniek wordt een lekkende tricuspiedklep behandeld via de liesader. De behandeling wordt toegepast bij patiƫnten die niet in aanmerking komen voor klassieke hartchirurgie.

Lees meer

Percutane sluiting van het linker hartoortje (WatchmanĀ®, AmuletĀ®)

Door middel van deze techniek kan via de liesader het linker hartoortje worden gesloten. Het linker hartoortje is de plaats waar de meeste bloedklonters ontstaan in het hart. Bij patiĆ«nten met bepaalde hartritmestoornissen (voorkamerfibrillatie) die bloedverdunners moeten gebruiken, maar deze niet kunnen nemen omwille van belangrijke bijwerkingen (bloedingen), kan de sluiting van het hartoortje een goede oplossing zijn om bloedklontervorming te vermijden. Zo kan het risico op een beroerte of herseninfarct sterk verminderd worden.

Lees meer

Percutane sluiting van patent foramen ovale (PFO), atrium septum defect (ASD) en ventrikel septumdefect of ruptuur (VSD en VSR)

Deze behandelingstechniek laat toe om via de liesader een aangeboren of verworven afwijking in het (voor)kamertussenschot (gaatje) te sluiten met behulp van een 'parapluutje'. Dit moet gebeuren wanneer het PFO/ASD aanleiding geeft tot klachten zoals een beroerte of kortademigheid door hartfalen. Alhoewel deze aandoening vaak aangeboren is, kunnen de eerste klachten pas op veel latere leeftijd ontstaan.

Lees meer