UZ Brussel, GZA en ZNA bundelen expertise zeldzame kinderchirurgie in Saffier-netwerk

UZ Brussel, GZA en ZNA bundelen expertise zeldzame kinderchirurgie in Saffier-netwerk

06 mei 2021

De kinderchirurgen en hun teams van het UZ Brussel, GZA Ziekenhuizen en ZNA gaan intensief samenwerken. Het nieuwe centrum is goed voor 6 kinderchirurgen met samen meer dan 100 jaar ervaring en ruim 1800 ingrepen per jaar. Dankzij de samenwerking is er het hele jaar dag en nacht een kinderchirurg beschikbaar.

“Samen beter zijn in zeldzame kinderchirurgie”

Prof. Toon De Backer (UZ Brussel): “De saffier is een uiterst waardevolle en zeldzame edelsteen. Deze twee eigenschappen combineren we in onze werking: eerst en vooral zijn kinderen voor veel mensen het dierbaarste dat ze hebben. Wij willen ervoor zorgen dat ze hun kind kunnen blijven koesteren als een saffier. Dat doen we door gespecialiseerde kennis en kunde aan te bieden over zeldzame aandoeningen. Door samen te werken willen we beter zijn in zeldzame kinderchirurgie.”

“Kind is geen minivolwassene”

Dr. Paul Leyman (GZA en ZNA) legt uit waarom kinderchirurgie een vak apart is:  “80 procent van de heelkundige ingrepen bij kinderen vindt plaats in het eerste levensjaar. Een groot deel daarvan zelfs de eerste 48 uur na de geboorte. Dat maakt van kinderchirurgie een vak apart. Een kind is geen minivolwassene: het heeft een heel andere lichaamsbouw en veel minder bloed. Een pasgeborene heeft bijvoorbeeld 23 centiliter bloed, de inhoud van een flesje frisdrank. Daarom is een bloedloze operatietechniek met zo weinig mogelijk weefseltrauma heel belangrijk.”

Lees verder onder de foto.

De 6 kinderchirurgen van het Saffier-centrum: (vlnr) dr. Charlotte Vercauteren (UZ Brussel), dr. Kim Vanderlinden (UZ Brussel), dr. Stijn Heyman (ZNA), dr. Dirk Vervloessem (ZNA), prof. Toon De Backer (UZ Brussel), dr. Paul Leyman (GZA)

Meer dan 100 jaar ervaring

Het nieuwe Saffier-netwerk telt zes kinderchirurgen met samen meer dan honderd jaar ervaring.  Hiermee is Saffier een van de grootste centra voor heelkunde bij zeldzame kinderziekten. Het grote aantal ingrepen en uitgebreide team van het nieuwe centrum zorgen voor veel ervaring. Door de samenwerking zullen de kinderchirurgen kennis en kunde uitwisselen en elkaar bijstaan tijdens een ingreep.

Daarnaast stellen ze voor de meeste aandoeningen gemeenschappelijke behandelmanieren. Zo krijgt de patiënt – op elke site – altijd een dezelfde hoogwaardige behandeling.

Tot slot is er het hele jaar door – dag en nacht – altijd minstens één kinderchirurg beschikbaar. De kinderchirurgen mogen zowel in ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis (Antwerpen), GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus als UZ Brussel (Jette) opereren. Zo blijven de verplaatsingen voor patiëntjes en ouders beperkt.

Van slokdarm tot anus

Kinderchirurgie is een specialisatie voor zeldzame aandoeningen bij pasgeboren kinderen tot en met zestienjarigen. Het gaat om ingrepen aan hoofd en hals, borstkas, buik en spijsverteringsstelsel. Bijvoorbeeld kinderen die geboren worden met een onderbreking of misvorming van de slokdarm, een open buik, een onderbreking van de darm, een afwijkende bezenuwing ervan of borelingen die geen anus hebben.

Meer info over de dienst Kinderchirurgie

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.