De zweettest

Dit onderzoek wordt verricht ter opsporing van 'mucoviscidose' (ook CF genaamd). Het laat toe de concentratie zout te meten in het zweet van de patiĆ«nt. Het wordt verricht op de beide onderarmen of in sommige gevallen op de onderbenen en kan vanaf de eerste levensdagen worden uitgevoerd. Dit onderzoek omvat 3 stappen.

  1. Eerst wordt zweet gestimuleerd door middel van iontoforese. Dit is een techniek die toelaat om een bepaalde vloeistof onder de huid te brengen. Bij de zweettest is dat pilocarpine. Deze stof zal de zweetklieren onderhuids stimuleren om meer zweet  aan te maken. Dit gebeurt door middel van een kleine elektrische stroom (batterij aangedreven) die gedurende 5 min wordt aangebracht. Dit is niet pijnlijk , maar kan als licht prikkelend ervaren worden.
     
  2. Vervolgens worden beide polsen op de plaats van stimulatie omwikkeld met een gaasverband of zal een kleine horloge worden geplaatst, waarin het zweet wordt opgevangen. De 'collectiestap' duurt ongeveer 20 minuten. Het kind mag tijdens deze periode terug in de wachtzaal wachten/spelen.
     
  3. Nadien wordt het gaasje of het horloge verwijderd en zal verdere analyse in het labo gebeuren.

De resultaten kunnen u doorgaans dezelfde dag nog worden meegedeeld (na 16 uur).

LET OP:

  • De patiĆ«nt mag NIET nuchter zijn, want moet voldoende gedronken hebben om te kunnen zweten.
  • Zwaar inwikkelen van uw kind met warme kledij tijdens de 'collectiestap' wordt afgeraden om verdunning tegen te gaan.
  • Soms levert de zweettest te weinig zweet op waardoor het onderzoek moet worden herhaald. U zal hiervan op de hoogte worden gebracht.
  • De zweettest kan enkel op vaste voormiddagen gebeuren: dinsdag, woensdag en donderdag.
  • De zweettest wordt in overleg met de (doorverwijzende) arts gepland op 02 477 60 61
  • Indien de zweettest wordt verricht in het kader van een neonatale screeningstest dient de afspraak vastgelegd te worden via 02 477 57 65

< Terug