Liposuctie om lymfoedeem te behandelen

Bij een vergevorderd stadium van lymfoedeem, waarbij er reeds fibrosering en vervetting is opgetreden (stadium 3), is een liposuctie vaak de enige behandelingsmogelijkheid. 

Deze techniek wordt alleen toegepast bij de onomkeerbare vorm van lymfoedeem waarbij er geen putjes meer in de arm te drukken zijn (er mag alleen fibrose over blijven). 

Liposuctie wordt enkel uitgevoerd bij vergevorderd lymfoedeem (elefantiasis) en indien geen enkele andere operatie mogelijk is.

Verloop van de operatie

Bij een liposuctie wordt al het onderhuidse vetweefsel van een dikke arm of been op een speciale manier weggezogen, in combinatie met levenslang dag en nacht dragen van een therapeutisch elastische kous

Deze operatie zorgt doorgaans voor een duidelijke verbetering van de mobiliteit van het lidmaat en neemt het risico op het ontstaan van wondroos met meer dan 90% af.

Duur van de operatie en hospitalisatie

Deze operatie duurt gewoonlijk een tweetal uur. De patiënt verblijft 1 nacht in het ziekenhuis. 

Nazorg

Het behandelde lidmaat wordt ingewikkeld met een speciaal drukverband dat 2 keer per week moet vervangen te worden. 

Gewoonlijk kan na twee weken gestart worden met een drukkous (been) of drukmouw (arm). Zoals bij alle andere operaties wordt fysieke activiteit gedurende enkele weken vermeden.

Therapietrouw is na deze operatie zeer belangrijk. Het dragen van een drukkous is levenslang, anders zal de zwelling terugkeren.

< Terug