U wordt preventief getest op Covid-19

Voor uw geplande chirurgische ingreep of aerosol-genererende procedure moet u preventief getest worden op Covid-19. U krijgt hiervoor een afspraak in het UZ Brussel ongeveer 2 dagen voor de ingreep of procedure. Respecteer het tijdstip van uw afspraak zo goed mogelijk. Dit geldt ook voor patiënten die al gevaccineerd zijn tegen Covid-19.

Breng zeker uw identiteitskaart mee en houd deze bij de hand. Het dragen van een masker is verplicht, wij nemen de nodige maatregelen om de test in zo veilig mogelijke omstandigheden te laten verlopen.


Locatie

Het teststaal wordt afgenomen in een buitenlokaal op Parking 4, dat is de parking voor het consultatiegebouw. De locatie wordt aangeduid vanaf de Dikke Beuklaan en de Laarbeeklaan met onderstaande signalisatie.

 

>>> Raadpleeg het plan

 • Indien u met de wagen komt, parkeert u uw wagen op de voorziene parkeerplaatsen en komt u naar het lokaal voor de staalname. Er is ook een parkeerplaats voorzien voor minder mobiele patiënten die de wagen liever niet verlaten. In deze situatie kan de begeleider de nodige documenten laten voorbereiden in het lokaal en komt de verpleegkundige het staal afnemen in de wagen.

 • Het lokaal is ook vlot bereikbaar te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Fietsers kunnen hun fiets veilig in de fietsenstalling plaatsen aan de inkom van het consultatie- of hospitalisatiegebouw

 • Voor kinderen gebeurt de staalafname, op afspraak, ter hoogte van de dienst Bloedafname in het KidZ Health Castle (route 963).

Terug naar boven


Verloop

 1. Wanneer u zich aanmeldt voor de test, overhandigt u uw identiteitskaart zodat het testmateriaal kan voorbereid worden en uw gegevens correct kunnen geregistreerd worden.
   
 2. Daarnaast stellen we u enkele vragen, zoals:
  • Hebt u de afgelopen dagen een van volgende symptomen gehad: hoesten, niezen, koorts, kortademig, andere ademhalingsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid...
    
 3. Daarna wordt het staal afgenomen. De verpleegkundige vraagt u hierbij het hoofd goed naar achteren te plaatsen. Er wordt een wisser (zoals een lang wattenstaafje) ingebracht in uw neus. Dit doet geen pijn, maar geeft wel een kort, onaangenaam gevoel in de neus en ogen, waardoor u uw neus zal moeten snuiten. Nadien kan u naar huis.

Terug naar boven


Resultaat

 • In geval u preventief getest werd voor uw geplande opname, ingreep of procedure, wordt u alleen gecontacteerd als u positief test op Covid-19. Dat bericht mag u verwachten de dag nadat u langskwam voor de test.

 • Als u geen bericht van ons krijgt, dan is uw testresultaat oké en komt u op het afgesproken tijdstip naar het ziekenhuis. 

Terug naar boven