Het MyPeBS-onderzoek: naar een nieuwe strategie voor screening van borstkanker?

Het MyPeBS-onderzoek: naar een nieuwe strategie voor screening van borstkanker?

31 augustus 2021

MyPeBS (My Personal Breast Cancer Screening) heeft als doel een strategie voor opsporing van borstkanker op basis van het individuele risico te evalueren. MyPeBS verenigt 27 internationale partners. De klinische studie vindt plaats in 6 landen (België, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Israël). In België wordt het onderzoek gevoerd in 10 ziekenhuiscentra waaronder het UZ Brussel.

De limieten van de huidige screening

Het huidige programma voor georganiseerde opsporing van borstkanker, een screeningsmammografie, biedt alle vrouwen van 50 tot 69 jaar dezelfde screening aan op basis van één risicofactor: de leeftijd. Het kankerrisico varieert echter van de ene vrouw tot de andere, en dit op basis van andere factoren: voorgeschiedenis in de familie, persoonlijke antecedenten, levensstijl, genetische constitutie. Hoewel de screening doeltreffend is, zijn er ook nadelen: overdiagnose, tussentijdse kankers en valse positieven.

MyPeBS, naar een gepersonaliseerde borstkankerscreening

Vandaag zijn we in staat het individuele risico te evalueren op een gestandaardiseerde, betrouwbare manier. MyPeBS is de eerste Europese klinische studie die een evaluatie wil maken van de voordelen van een gepersonaliseerde screening waarvan de frequentie en de modaliteiten worden aangepast aan het individuele risico van elke vrouw. Deze nieuwe screeningstrategie, die rekening houdt met het individuele risico, beoogt een verhoging van de doeltreffendheid van de georganiseerde screening met tevens ook minder nadelen. 

Voorwaarden om deel te nemen

  • vrouw zijn, binnen de leeftijd van 40 tot en met 70 jaar
  • in orde zijn met het ziekenfonds en een INSZ-nummer hebben
  • over een gsm-toestel en een e-mailadres beschikken

Opgelet: u kan niet deelnemen als...

  • u drager bent van een genetische mutatie met hoog borstkankerrisico (BRCA, …).
  • u eerder al een borstkanker gehad hebt
  • u een bestraling van de borstwand gekregen (voor een lymfoom) hebt
  • u al een biopsie van de borst gehad hebt
  • uw laatste mammografie abnormaal was en er bijkomend onderzoek verricht werd.

Wilt u deelnemen aan MyPeBS?

Maak een afspraak in het UZ Brussel via 02 477 53 34.

Meer informatie over deze internationale studie vindt u op www.mypebs.eu.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.