‘Sunrise and headache’, 7 kunstwerken van Stefaan Vermuyten

‘Sunrise and headache’, 7 kunstwerken van Stefaan Vermuyten

11 februari 2022

Tot en met 24 april stelt Stefaan Vermuyten 7 kunstwerken tentoon in het UZ Brussel. Met ‘Sunrise and headache’ wil hij de bezoekers en patiënten aanzetten hun eigen verbeelding te gebruiken. De titels zorgen voor een ludieke noot. Tegenover zijn schilderijen is daarnaast één enkele polaroid ‘Two polaroids’ te zien van fotograaf Jef Van Eynde, een complete tegenstelling in vorm en inhoud. Het UZ Brussel toont elke 3 maanden een ander kunstwerk op de kunstmuur. Hiermee bouwt het voort op een jarenlange traditie van kunst in het ziekenhuis.

De nieuwe expo van Stefaan Vermuyten op de kunstmuur van het UZ Brussel volgt op zijn tentoonstelling ‘Stijl in stilstand’ tijdens het najaar 2021 in Gemeenschapscentrum De Markten in Brussel. De kunstmuur werd voor de gelegenheid geschilderd in een rustgevend groene kleur. Op die pastelgroene wand zijn 7 nieuwe schilderijen te zien, die net als eerder werk van Vermuyten de dans van de herkenbaarheid ontspringen. Titels zoals “Sunrise and Headache”, “Fluo Run” of “You don't want to see this” nodigen de toeschouwer uit om zelf de verbeelding te gebruiken. Ze zorgen voor een grappige noot tussen woord en beeld. Het werk van Stefaan Vermuyten kenmerk zicht door absurde situaties, open inhoud en grappige toespelingen. Het zorgt voor een poëtische noot en opent de deur naar het onbestemde, het onbekende... beelden zonder coherent verhaal.

Van links naar rechts de titels: Who's that girl? (2021), Fluo Run (2016), The Long Farewell (2022), Forest Edge (2021), Sunrise and Headache (2022), Home (2020), Frozen (2021)


Stefaan Vermuyten trok na een jaar drukkersopleiding in Gent in 1981 naar Antwerpen en was vastbesloten kunstenaar te worden. In de jaren ’80 vormde hij jarenlang een trio met de schilders Luc Tuymans en Bert De Beul. Vermuyten stelde onder meer solo tentoon in Ruimte Morguen (Antwerpen). Na zijn expo in 1990 in galerie Zeno X in Antwerpen besloot hij uit onvrede met zijn eigen werk en met het artistieke milieu zijn kunstenaarsbestaan een stop te zetten. Hij bleef echter nieuwe werken creëren en in 2004 stelde hij die tentoon in galerie De Ziener in Asse, waar hij regelmatig opnieuw te gast is.

Tegenover de kunstmuur, ‘Two polaroids’ van Jef Van Eynde

Eén polaroid van vriend-fotograaf Jef Van Eynde flankeert het werk van Stefaan Vermuyten op de muur tegenover de kunstmuur in de UZ Brussel inkomhal. Het werk van Jef Van Eynde interpreteert via instant-fotografie het licht in het picturale werk van de schilder en dat gebeurt meestal in de context van het atelier.

Kunst als onderdeel van een aangename zorgomgeving

Intussen kunnen bezoekers, patiënten en medewerkers ook genieten van meer dan 25 blijvende kunstwerken van 18 verschillende kunstenaars in en rond het UZ Brussel, waaronder een aantal speelse kunstwerken in het KidZ Health Castle (het kinderziekenhuis van het UZ Brussel) op maat van de jongste patiënten. De kunstwerken passen in het streven naar een ‘healing environment’, een omgeving die het welzijn van de patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis bevordert.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.