Normale werking hervat na stroomuitval

Normale werking hervat na stroomuitval

21 januari 2020

Op 21 januari viel kort voor 10 uur de stroom uit in het UZ Brussel. Het ziekenhuis is meteen overgeschakeld op het medisch noodplan zoals in dergelijke situaties is voorzien. Alle diensten werden gecontroleerd en na anderhalf uur waren ze allemaal opnieuw volledig operationeel.

Alle activiteiten en consultaties voorzien in de namiddag vinden gewoon plaats. In overleg met de patiënten die vanmorgen in het ziekenhuis waren, wordt bekeken of hun afspraak of ingreep vandaag nog kan plaatsvinden of moet worden ingepland op een latere datum. Uiteraard wordt verder gezocht naar de oorzaak om dit in de toekomst te voorkomen.

Als ziekenhuis zijn we goed voorbereid op een situatie van stroomtekort, zowel voor interne stroomonderbrekingen als voor onderbrekingen van het externe stadsnet. De kans dat dit invloed heeft op de medische zorgen voor patiënten is daardoor bijzonder klein. Het UZ Brussel hecht veel belang aan patiëntveiligheid en continuïteit van de zorg- en dienstverlening, ook in geval van stroomuitval.

In geval van een stroompanne kunnen alle diensten in het ziekenhuis van de keuken tot de medische beeldvorming en het operatiekwartier ongestoord blijven werken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de hoogspanningsinstallatie die daarvoor in 2016 werd geïnstalleerd. Die zorgt voor noodstroomvoorziening om een mogelijk stroomtekort te voorkomen. Deze installatie laat toe om in geval van een stroomonderbreking de volledige campus gedurende meerdere dagen (5) operationeel te houden. We testen onze stroominstallaties jaarlijks.