UZ Brussel haalt opnieuw hoogste kwaliteitslabel voor klinische studies

UZ Brussel haalt opnieuw hoogste kwaliteitslabel voor klinische studies

15 april 2020

Woensdag 15 april 2020 ā€” Het UZ Brussel is voor de tweede keer, als enige Vlaamse ziekenhuis bekroond, met het AAHRPP-label (AAHRPP staat voor Association for the Accreditation of Human Research Protection Programs). Dit is het hoogste kwaliteitslabel voor klinische studies. Het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis Saint-Luc en het Erasmusziekenhuis zijn nog steeds de enige ziekenhuizen in Europa met dit label. In 2017 behaalde het UZ Brussel dit label de eerste keer. De hernieuwing geldt voor 5 jaar, van 2020 t.e.m. 2024. Ook in het kader van COVID-19 neemt het UZ Brussel deel aan klinische studies.

Patiƫnten snel en veilig toegang verlenen tot de nieuwste therapieƫn

ā€œMet het opnieuw behalen van het AAHRPP-label weten deelnemers aan klinische onderzoeken bij het UZ Brussel dat ze in veilige handen zijn. Dit kwaliteitslabel onderschrijft veiligheid van deelnemers en het maken van ethische keuzes in klinisch onderzoek. Een belangrijk criterium is de geĆÆnformeerde toestemming. De deelnemers worden vooraf volledig geĆÆnformeerd over alle aspecten van de studie, de mogelijke voordelen en risicoā€™s, en weten dat hun gegevens vertrouwelijk behandeld worden. PatiĆ«nten die deelnemen aan innoverend klinisch onderzoek krijgen nieuwe kansen tot genezing en leveren een belangrijke bijdrage tot de vooruitgang van het onderzoek ten dienste van de samenleving,ā€ aldus Catherine De Greef, kwaliteitsmanager van het Clinical Trial Center van het UZ Brussel.

Als universitair ziekenhuis, dat deel uitmaakt van de Vrije Universiteit Brussel, heeft het UZ Brussel naast een opleidingsopdracht ook een wetenschappelijke opdracht. Innovatieve behandelingen nauwkeurig en professioneel onderzoeken, voor ze beschikbaar worden voor alle patiƫnten, maakt daar deel van uit. Dankzij klinische studies krijgen patiƫnten snel toegang tot de nieuwste therapieƫn.

COVID-19 klinische studies in het UZ Brussel

Ook in het kader van COVID-19 neemt het UZ Brussel deel aan klinische studies. Zo voert het UZ Brussel samen met acht andere centra een grootschalige Belgische studie naar gebruik van reumamedicatie in de strijd tegen COVID-19-infectie. Deze studie werd opgezet door het UZ Gent in samenwerking met het Federaal Kennis Centrum voor Gezondheidszorg. De studie wordt gefinancierd door het KCE, die ook meehielp met het design van de studie.

Het overzicht van de klinische proeven die op dit ogenblik lopen in het UZ Brussel, vindt u op de site van het Europese ā€˜Clinical Trial Registerā€™.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.