Ademtest (lactose en fructose) voor malabsorptie

Bij een ademtest onderzoekt de arts of u bepaalde voedingsstoffen zoals lactose, fructose en glucose verteert in de dunne darm. Wanneer deze voedingsstoffen in de dunne darm aankomen, breken bepaalde eiwitten ze af. Deze worden enzymen genoemd. Als deze enzymen niet aanwezig zijn, worden de voedingsstoffen pas verteerd in de dikke darm. Hierbij komt een gas vrij dat wordt opgenomen in het bloed en zo via de longen wordt uitgeblazen. Het is in deze uitgeademde lucht dat de arts vaststelt of de voedingstoffen correct worden verteerd of niet.

Voorbereiding

  • Stop met eten, drinken of roken 8 uur voor het onderzoek. Om het onderzoek correct te laten verlopen is het belangrijk om nuchter naar het ziekenhuis te komen.
  • Stop een week voor het onderzoek met het innemen van laxeermiddelen of medicatie die de maaglediging bevorderen.
  • Poets uw tanden voor u naar het ziekenhuis komt.
  • Het onderzoek neemt ongeveer 4 uur in beslag. U mag tijdens dit onderzoek geen fysieke inspanning leveren. Neem dus zeker een tijdschrift of laptop mee.

Het onderzoek

  1. U spoelt uw mond met mondwater omdat mondbacteriën een invloed kunnen hebben op het resultaat.
  2. Daarna drinkt u een vloeistof. Deze vloeistof bevat de voedingsstoffen waarvan de arts wil bepalen of u deze goed verteert.
  3. Hierna blaast u op vooraf bepaalde tijdstippen in een kunststof zakje. Aan de hand van deze lucht bepalen we of u de suikers normaal verteert of niet.
  4. U noteert (scoort) de symptomen, die u tijdens het onderzoek ervaart, op een formulier.          

Na het onderzoek

De resultaten zijn niet meteen bekend. Dit gebeurt in een consultatie met uw aanvragende arts.

Als een arts buiten het UZ Brussel het onderzoek aanvraagt, sturen we de resultaten op. Reken hiervoor op twee weken wachttijd.