Ademtest lactose, fructose en glucose

Bij een ademtest onderzoekt de arts in hoeverre u bepaalde voedingstoffen zoals lactose, fructose en glucose verteert in de dunne darm. Wanneer deze voedingstoffen in de dunne darm aankomen, worden ze afgebroken door bepaalde eiwitten. Deze worden enzymen genoemd. Als deze enzymen niet aanwezig zijn, worden de voedingstoffen pas verteerd in de dikke darm. Hierbij komt een gas vrij dat wordt opgenomen in het bloed en zo via de longen wordt uitgeblazen. Het is in deze uitgeademde lucht dat de arts vaststelt of de voedingstoffen correct werden verteerd of niet.

Voorbereiding

  • Om het onderzoek correct te laten verlopen is het belangrijk om nuchter naar het ziekenhuis te komen. Dit wil zeggen dat u gedurende 8 uur voor het onderzoek niet mag eten, drinken of roken.
  • Een week voor het onderzoek mag u geen laxeermiddelen of medicatie die de maaglediging bevorderen innemen.
  • Het onderzoek neemt ongeveer 4 uur in beslag. U mag tijdens dit onderzoek geen fysieke inspanning leveren. Neem dus zeker een tijdschrift of laptop mee.

Het onderzoek

  1. U wordt gevraagd om een vloeistof te drinken. Deze vloeistof bevat de voedingstoffen waarvan de arts wil bepalen of u deze goed verteerd.
  2. Hierna blaast u op vooraf bepaalde tijdstippen in een kunststof zakje. Aan de hand van deze lucht kan bepaald worden of u de suikers normaal verteerd of niet.
  3. Ook zal u gevraagd worden om symptomen, die u tijdens het onderzoek ervaart, te scoren aan de hand van een formulier.          

Na het onderzoek

De resultaten zijn niet meteen gekend. Deze zullen met u besproken worden op een volgende consultatie.
Indien het onderzoek werd aangevraagd door een arts buiten het UZ Brussel, worden deze resultaten opgestuurd. Reken hiervoor op twee weken wachttijd.

< Terug