Behandelingen

Door de techniek van echo-endoscopie kunnen we verschillende aandoeningen behandelen die zich in de buurt van de maag en dunne darm bevinden, zoals vernauwingen of vochtophopingen. Daarnaast biedt cholangioscopie de mogelijkheid om de galwegen rechtstreeks in beeld te brengen.

Voor de behandeling van aandoeningen aan de anus (proctologie) en van bekkenbodemproblemen kan u terecht in de bekkenbodemkliniek.

Cholangioscopie

Bij deze techniek gebruiken we een videoscoop om de galweg of het pancreaskanaal direct visueel te beoordelen tijdens een ERCP onderzoek. We kunnen gerichte biopten nemen en specifieke interventies uitvoeren, zoals steenverbrijzeling (lithotripsie), passage van moeilijke vernauwingen of het selectief plaatsing van voerdraden.

Echo-endoscopisch geleide galwegdrainage

In sommige gevallen is het niet mogelijk om de galwegen te bereiken via ERCP (bijvoorbeeld door een vernauwing, eerdere chirurgie of anatomische afwijkingen). Met echo-endoscopie drainage van de galwegen prikken we onder echogeleide de galwegen aan vanuit de maag of de twaalfvingerige darm. De galwegdrainage voeren we uit door middel van een combinatie met ERCP (rendez-vous procedure) of door rechtstreeks een stent vanuit de darm naar de galweg te plaatsen.

Echo-endoscopische galblaasdrainage

Voor patiënten met een te hoog risico op een operatie van de galblaas kan de galblaas kunnen we echo-endoscopie gebruiken om de galblaas te drainen naar de twaalfvingerige darm (duodenum) of de maag met behulp van een metalen stent (Lumen-Apposing Metal Stent of LAMS).

Gastro-jejunostomie

Bij patiënten met een kwaadaardige vernauwing van de dunne darm of van de doorgang van de maag naar de dunne darm, kan voedsel niet meer passeren naar de darm. Met echo-endoscopie maken we een verbinding tussen de maag en de dunne darm door middel van een metalen stent (Lumen-Apposing Metal Stent of LAMS) om de vernauwing te overbruggen.

Gastro-gastrostomie

Bij patiënten die een gastric bypass hebben ondergaan, kunnen de galwegen niet meer via een standaard ERCP worden bereikt. Met behulp van echo-endoscopie maken we een verbinding tussen de maagpouch en de afgesloten maag door middel van een metalen stent (Lumen-Apposing Metal Stent of LAMS). Vervolgens voeren we via deze route een onderzoek van de galwegen of pancreas uit.

Pancreasontsteking

Na een pancreasontsteking (pancreatitis) kunnen er vochtophopingen ontstaan rond de pancreas die we moeten behandelen in geval van infectie of druk op omliggende organen. Met behulp van echo-endoscopie laten we het vocht aflopen naar de maag door het plaatsen van een stent.