Wetenschappelijk onderzoek

Lopend wetenschappelijk onderzoek

1. Het CTN: 

Het mucocentrum van ons ziekenhuis behoort tot een Europees netwerk dat instaat voor kwaliteitsvolle klinische studies, die relevant zijn voor patiënten met muco en voldoen aan strenge voorwaarden (= Clinical Trial Network of CTN dat uitgaat van de Europese CF vereniging = ECFS)

Patiënten in het mucocentrum krijgen hierdoor de mogelijkheid deel te nemen aan studies die nieuwe therapieën testen in verschillende fases van ontwikkeling (van fase 1 tem fase 4 studies). Voor meer details, zie gedetailleerde website van het mucocentrum. 

2. Het Belgische organoidenproject: 

Dankzij de steun van de Belgische patiëntenvereniging (Mucovereniging vzw) kan elke patiënt deelnemen aan dit project. Dit laat toe om organoiden (mini-darmpjes) te laten maken zodat deze in het labo kunnen getest worden op nieuwe innoverende therapieën. Anderzijds laat dit onderzoek toe meer inzicht te krijgen in het 'type' muco waaraan de patiënt lijdt.

3. HIT-CF project:

Dit project, gesteund door de Europese Unie, laat toe om via darmbiopten organoiden van  patiënten met muco met een zeer zeldzame mutatie te bestuderen. Het doel van deze studie is om extra inzichten te krijgen in de zeldzame mutaties en ook om deze patiënten in tweede tijd eventueel de mogelijkheid te geven deel te nemen aan klinische studies met nieuwe therapieën die ingrijpen op het basisdefect.

Wetenschappelijke publicaties

Het mucocentrum publiceert actief nieuwe wetenschappelijke artikels. U kan de belangrijkste wetenschappelijke artikels terugvinden door de naam van een medewerker in te typen op PubMed.