Aangeboren afwijkingen van de hersenen en de hersenvliezen

Arachnoïdale cysten

Arachnoïdale cysten zijn een ophoping van cerebrospinaal vocht tussen de zachte hersenvliezen. De cysten kunnen groeien en druk veroorzaken op het omliggende hersenweefsel. Dit kan leiden tot een obstructie van de normale circulatie van het cerebrospinaal vocht. Wordt een arachnoïdale cyste symptomatisch dan kan ze epilepsie, hoofdpijn en eventueel tekens van hydrocefalie veroorzaken. Dan is een operatieve ingreep mogelijk. Een endoscopische of microchirurgische ingreep herstelt de normale circulatie van cerebrospinaal vocht.

Chiari malformatie

Een Chiari malformatie is een misvorming van de achterste schedelgroeve. Omdat deze te klein is, puilen de cerebellaire tonsillen te diep in het spinaal kanaal uit (Chiari type 1 malformatie). Bij een meer complexe vorm (Chiari type 2 malformatie) treft men bijkomend een meningomyelokèle aan. Hierdoor kan een zogenaamde syringomyelie optreden (vorming van een cyste in het ruggenmerg gevuld met cerebrospinaal vocht).

Dandy Walker misvorming

De Dandy Walker misvorming is een ontwikkelingsstoornis van een deel van de kleine hersenen, waarbij het vierde ventrikel vergroot voorkomt.