Carotisendarectomie onder locoregionale anesthesie

De carotisslagaders of halsslagaders verzorgen de bloedtoevoer naar de hersenen. Deze bloedvaten kunnen, net als kransslagers rond het hart, vernauwen door de vorming van atherosclerotische plaques of kalkplaten. Het verwijderen zo'n een atherosclerotische plaque in de carotisslagaders kan uitgevoerd worden onder algemene of plaatselijke (locoregionale) anesthesie.

In het UZ Brussel wordt de helft van alle carotisendarectomie-ingrepen onder lokale anesthesie uitgevoerd. De dienst Vaatheelkunde werkt hiervoor nauw samen met de Stroke Unit van de dienst Neurologie.

Voordelen locoregionale anesthesie

  • Locoregionale anesthesie heeft als voordeel dat dat de zenuw- en hersenactiviteit van de patiënt kan geëvalueerd worden tijdens de operatie. Dit wordt verricht door tijdens bepaalde onderdelen van de operatie, zoals het afklemmen van de slagader, de patiënt hardop te laten tellen of in de hand van de verpleegkundige te laten knijpen.
  • Complicaties zoals een acuut cerebrovasculair accident kunnen sneller gedetecteerd worden en meteen opgevangen.
  • Deze techniek zou meer betrouwbaar zijn dan het meten van de hersenactiviteit bij algemene anesthesie en zorgt ervoor dat extra apparatuur hiervoor niet nodig is.
  • Daarnaast blijkt uit onderzoek dat locoregionale anesthesie zorgt voor een daling in gebruik van intraluminale shunts en dat er tijdens de ingreep een lager risico aanwezig is voor het optreden van hypertensie.
  • Post-operatief tonen de meeste studies geen verschil in post-operatieve complicaties tussen plaatselijke en algemene verdoving, hoewel sommige studies wel minder complicaties melden bij patiënten behandeld onder plaatselijke verdoving.
< Terug