Screeningsonderzoek voor 60-plussers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Heel wat hart- en vaatziekten kunnen voorkomen worden door tijdig in te grijpen. Preventie kan levens redden. Dat is ook zo bij een plaatselijke verwijding van de buikslagader (of aneurysma van de buikaorta) en bij een vernauwing van de halsslagader (of carotisstenose). Indien onbehandeld kunnen deze aandoeningen fataal eindigen. 60-plussers uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen zich hiervoor gratis laten screenen.

Door screening voor deze twee aandoeningen wil de dienst Vaatheelkunde van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten beter in kaart brengen hoe vaak en bij wie ze voorkomen. Op basis van de bevindingen van een prevalentiestudie bij bewoners van ouder dan 60 jaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen beleidsaanbevelingen worden geformuleerd en indien nodig richtlijnen voor de behandeling bijgestuurd.

Deelnemen: wie?

Vrouwen en mannen vanaf 60 jaar woonachtig in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen zich eenmalig gratis laten screenen in het UZ Brussel.

Deelnemen: hoe?

Vooraf registeren is noodzakelijk. Registreren gebeurt bij voorkeur via het webformulier, maar indien nodig kan het ook telefonisch via het nummer 02 477 60 10. Deelnemers worden na registratie gecontacteerd voor een afspraak voor dit screeningsonderzoek via een echografie. Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Deelnemen: waar?

Het onderzoek vindt plaats in het Centrum voor Hart- en Vaatziekten in het hospitalisatiegebouw van het UZ Brussel. Op deze website vindt u meer informatie over waar u kan aanmelden.