De Landmark: de nieuwe ingang van het UZ Brussel in 2024

De Landmark: de nieuwe ingang van het UZ Brussel in 2024

16 november 2021

Vanaf 17 november wordt de werfzone ingericht voor de bouw van de Landmark. Op de hoek tussen het Consultatiegebouw en het Paviljoen Tielemans, waar nu nog het gebouw van het voormalige bloedtransfusiecentrum staat, zal vanaf 2022 de gloednieuwe inkom van het UZ Brussel verrijzen. De ingebruikname van het gebouw is voorzien in de lente van 2024.

Het gebouw heeft zijn naam niet gestolen: een ‘landmark’ is een baken of herkenningspunt, en dat zal het bouwwerk zijn voor al wie onze campus betreedt. Zowel volwassen patiënten voor consultaties (vanaf tweede kwartaal 2024) als hospitalisaties (vanaf eind 2027) zullen dan via deze ingang het ziekenhuis betreden en zich aanmelden bij de nieuwe KIO-balies. De huidige ingangen consultaties en hospitalisaties sluiten respectievelijk in het najaar van 2024 en begin 2028. Patiënten volgen dan een ander, logischer traject doorheen het ziekenhuis via een ‘zorgboulevard’. 
 

Lees verder onder de afbeelding.

Herinrichting frontplein

Ook het plein aan de ingang van onze campus ondergaat parallel met de bouw van de Landmark een metamorfose. Groen blijft belangrijk en de circulatiewegen worden aangepast om te zorgen voor een optimale aansluiting naar de verschillende hoeken van onze campus. Er komt een drop off zone voor wie met de wagen aan de inkom wordt afgezet en ook de zone voor de (tram)bussen wordt herzien.

Moduleerbare congres- en vergaderruimte

In het (semi)publieke deel van het gebouw zullen er ruimtes zijn voor vergaderingen, presentaties, congressen. Deze zalen zijn moduleerbaar, dit wil zeggen dat ze afhankelijk van het aantal aanwezigen via wanden in grotere en kleinere delen kunnen opgesplitst worden. Met faciliteiten zoals een vestiaire en een keuken, is alles aanwezig om interne en externe events te organiseren. 

Ruimte voor ondersteunende diensten en staflokalen medische diensten

Het Landmark gebouw zal acht verdiepingen tellen. Boven het publieke deel van de inkomzone zijn er zes verdiepingen met kantoorzones voor ondersteunende diensten en staflokalen voor medische diensten. Zo komt er meer ruimte vrij voor medische activiteiten in onder meer het consultatiegebouw. Op de tweede verdieping komt er bovendien een ruim terras, toegankelijk voor alle medewerkers, ideaal voor een ontspannende pauze.

Werfhinder

  • Voor we kunnen bouwen, moet er gesloopt worden. Het gebouwtje waar het voormalige Bloedtransfusiecentrum gevestigd was, gaat tegen de grond. Zware afbraakwerken kunnen we helaas niet realiseren zonder overlast (geluid, trillingen). We beperken de hinder tot een minimum door de zwaarste werken zoveel mogelijk buiten de consultatie-uren te plannen.
     
  • Auto’s en bussen volgen voorlopig dezelfde circulatie als vandaag om het Consultatiegebouw en de parking te bereiken. Ook de doorgang richting hoofdingang en Spoedgevallen blijft vrij. Vanaf 1 december zal er wel een lichte wijziging zijn, aangeduid via signalisatie, maar doorgang blijft steeds mogelijk tijdens de werkzaamheden.
     
  • Om voetgangers veilig rond de werfzone te leiden is er een aangepaste circulatie aangeduid via signalisatieborden. Bedankt om de aanwijzingen te volgen.
     

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.

LV
Luc VERVUST 2 Jaren geleden

En (eindelijk) veilige voetpaden ?