Anale jeuk behandelen

Jeuk in de anus kan verschillende oorzaken hebben: aambeien, fissuur, anale wratten, huidflapjes (marisken). De jeuk verdwijnt na behandeling van deze problemen.

Bij een onderliggende dermatologische aandoening verwijzen we u door naar de dermatoloog verbonden aan de bekkenbodemkliniek en met een specialisatie in genitale huidziekte.

Soms is er geen duidelijke oorzaak voor de jeuk.

Het is belangrijk om de anus goed te verzorgen. Vermijd irriterende producten zoals zeep, vochtige doekjes, bepaalde zalven, langdurig gebruik van cortisonezalf in de uiterst gevoelige regio van de anus. De anus moet gewassen worden met lauw water en daarna drooggedept worden in de plaats van gewreven. Bij veel zweten of vochtverlies kan een kompres tussen de billen helpen om irritatie te voorkomen. Zinkoxidezalf kan een beschermlaag vormen.

De arts kan een specifieke behandeling met correct gedoseerd plaatselijk gebruik van cortisone of andere preparaten en jeukremmende medicatie voorschrijven. Bij hardnekkige chronische jeuk kan een ‘blauwe tattoo’ worden geplaatst ter hoogte van de anus.