Incontinentie blaas

Overloopincontinentie

Wanneer de blaas niet geledigd kan worden (leeg gemaakt), spreken we van overloopincontinentie. De blaas moet dan worden geledigd met behulp van een sonde, (zelf)sondage. In sommige gevallen kunnen we de functie herstellen door een zenuwstimulator te plaatsen.

Pijnlijke blaassyndroom

De behandeling voor deze chronische aandoening is complex. Een behandeling met medicatie kan worden gestart, vaak aangevuld met blaasspoelingen die een herstellend effect op de blaas hebben.

Stress-incontinentie

Wanneer er urineverlies is bij hoesten, niezen of een fysieke inspanning, spreken we van stress-incontinentie. Er vindt een verhoogde druk of stress plaats op de blaas. Hierdoor kan de sluitspier de urine niet meer tegenhouden en treedt er een lek op.

Dit kan opgelost worden door bekkenbodemspieroefeningen of door een eenvoudige operatie waarbij er een prothese (TVT - Tension Free Vaginal Tape) onder het plaskanaal (urethra) wordt geplaatst. Deze prothese herstelt het afsluitmechanisme.

Na prostaatoperaties kan er, in uitzonderlijke gevallen, ook stressincontinentie ontstaan. Als bekkenbodemspieroefeningen onvoldoende zijn, kan er een kunstsluitspier worden geplaatst.