Aandoeningen van de hypofyse

Hypofysetumoren

Hypofysetumoren kunnen zich uiten op verschillende manieren. Soms worden ze opgespoord door klachten van hoofdpijn en zichtstoornissen. Ook is het mogelijk dat er te veel of te weinig hormonen worden geproduceerd. 

Terug naar boven


Acromegalie/gigantisme

Acromegalie is een aandoening waarbij door de hypofyse te veel groeihormoon wordt gemaakt. Op jonge leeftijd kan dit leiden tot een extreme lengtegroei. Op oudere leeftijd verraadt het zich door groei van de neus, kaak, handen en voeten. Ook kan het gepaard gaan met nachtzweten en hypertensive.

Terug naar boven


Prolactinoom

Een prolactinoom is een tumor uitgaande van de hypofyse die gepaard met overproductie van prolactine. Dit hormoon kan aanleiding geven tot borstgroei en productie van melk. Ook kan er uitval optreden van de productie van geslachtshormonen. Meestal kan deze aandoening medicamenteus behandeld worden. 

Terug naar boven


Syndroom van Cushing

Hierbij is er sprake van een overproductie van cortisol. Dit kan leiden tot gewichtstoename, hoge bloeddruk, diabetes mellitus, osteoporose, snel blauwe plekken en vorming van striemen o.a. Met behulp van testen en beeldvorming kan de juiste oorzaak worden vastgesteld.

Terug naar boven


Niet-functionerend hypofyse-adenoom

Dit gaat om een tumor van de hypofyse die geen hormonen maakt, maar aan het licht komt door hoofdpijn en zichtsuitval. Soms wordt deze per toeval gevonden bij een scan of kan er uitval optreden van de normale functies van de hypofyse.

Terug naar boven


< Terug