Audiologische onderzoeken


Toon- en spraakaudiometrie, impedantiemeting, opsporen van oto-akoestische emissies 

Via dit onderzoek probeert de audioloog het gehoor zo goed mogelijk in te schatten.

Voor het onderzoek

Er is geen specifieke voorbereiding nodig.

Het onderzoek

Het onderzoek kan worden uitgevoerd met de medewerking van de patiënt, maar ook indien medewerking niet mogelijk is. Dat laatste is bv. belangrijk wanneer een zeer jong patiëntje wordt onderzocht.

  • Wanneer medewerking mogelijk is, gebeurt het onderzoek met een hoofdtelefoon (toon- en spraakaudiometrie). De audioloog laat dan in elk oor apart een toon of woorden horen. Daarbij geeft de patiënt aan of hij de toon of de woorden gehoord/verstaan heeft. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
  • Wanneer medewerking onmogelijk is, wordt een soepel slangetje in het oor (oto-akoestische emissies) ingebracht. Vervolgens wordt het gehoor ingeschat. Dit onderzoek duurt 5 tot 10 minuten.

Terug naar boven


Brainstem Evoked Response Audiometry (BERA) & Auditory Steady-State Potentials (ASSEP)

Sommige audiologische testen gebeuren mits een bijkomende afspraak: BERA en ASSEP. Dit betreffen gespecialiseerde gehoortesten die proberen te achterhalen waar het gehoorprobleem ontstaat en die de ernst van het gehoorverlies op objectieve wijze in kaart brengen. 

Voor het onderzoek

Zelden gebeuren de testen tijdens een sedatie of anesthesie, meestal is echter geen bijzondere voorbereiding nodig.

Het onderzoek

Bij beide testen gaat de patiënt op zijn rug liggen. Vervolgens worden op de patiënt elektrodes gekleefd. Bijvoorbeeld achter de oren, op het voorhoofd, de nek en de borstkas.

Via een kleine oortelefoon, die in de gehoorgang wordt aangebracht, wordt geluid aangeboden. Deze geluiden veroorzaken elektrische activiteit in het binnenoor, de gehoorzenuw en de hoger gelegen hersenstructuren. De elektrodes vangen deze activiteit ter hoogte van de schedel op. Een computer berekent dan de ernst en de aard van het gehoorverlies, en geeft soms bijkomende informatie over de zenuwbanen die naar de hersenen lopen.

Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

Terug naar boven


< Terug