pH-Impededantiemetrie (refluxmeting) 

Bij een 24 uurs pH/impedantie meting onderzoeken we of uw klachten veroorzaakt worden door een teveel aan reflux en of de reflux al dan niet zuur is. Dit onderzoek voeren we ook uit wanneer we een operatie voor reflux overwegen.

Voor het onderzoek

  • In de meeste gevallen moet u de zuurremmende medicatie minstens 2 weken op voorhand stoppen. De inname van zuurremmende medicatie heeft een grote invloed op de test. Bespreek op voorhand met uw arts of u deze medicatie moet stoppen.
  • Stop met eten, drinken of roken 8 uur voor het onderzoek. Om het onderzoek correct te laten verlopen, is het belangrijk om nuchter naar het ziekenhuis te komen.
  • Om de katheter correct te kunnen plaatsen, is het sterk aangewezen om vooraf een hoge resolutie slokdarmmanometrie te ondergaan.

Het onderzoek

  1. De verpleegkundige schuift via een neusgat een dunne katheter op tot aan de maagingang. Omdat deze handeling onaangenaam kan zijn, verdoven we het neusgat door middel van een spray. Het plaatsen van deze katheter onder een lichte verdoving is niet mogelijk aangezien u gevraagd wordt om te slikken.
  2. De positie van de katheter wordt bepaald door de vooraf uitgevoerde slokdarmmanometrie.
  3. De katheter wordt verbonden aan een recorder die alle informatie opslaat. Daardoor blijft de draad tussen de neus en de recorder zichtbaar.
  4. Nadien mag u het ziekenhuis verlaten.
  5. U mag gedurende de dag met de bevestigde katheter eten en drinken.
  6. 24u later verwijderen we de katheter. Het uur waarop u zich moet aanmelden, delen we u vooraf mee.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek mag u de zuurremmende medicatie terug opstarten.

De resultaten zijn niet meteen bekend. Dit gebeurt in een consultatie met uw aanvragende arts.

Als een arts buiten het UZ Brussel het onderzoek aanvraagt, sturen we de resultaten op. Reken hiervoor op twee weken wachttijd.