Intracranieel aneurysma

Een intracranieel aneurysma is een ballonvormige uitstulping van een slagader die in de meeste gevallen te wijten is aan aangeboren zwaktes van de vaatwand.

Meestal geen symptomen

Aneurysmata produceren meestal geen symptomen en worden ontdekt als ze scheuren en een subarachnoïdale bloeding veroorzaken. Ze kunnen echter ook bij toeval worden ontdekt wanneer bij een CT of MRI voor een ander doel het aneurysma wordt waargenomen. De letsels kunnen worden gezien op speciale angiografische sequenties op CT of MRI. Voor een gedetailleerde evaluatie van de anatomie en de behandelingsmogelijkheden wordt een conventionele katheterangiografie (IADSA) uitgevoerd.

Behandeling

Er zijn diverse behandelingsmogelijkheden voor intracraniële aneurysmata:

  • Microchirurgische clipping impliceert het maken van een kleine opening in de schedel (craniotomie) en het uitschakelen van het aneurysma uit de circulatie door het plaatsen van een titanium clip.
  • Endovasculaire embolisatie wordt eveneens uitgevoerd onder algemene verdoving. Hierbij wordt een katheter in de liesslagader ingebracht en onder controle met beeldvorming tot in hoofd gebracht. Vervolgens wordt het aneurysma gevuld met platina spiraaltjes.

< Terug