UZ Brussel pakt uit met hoogtechnologische hybride operatiezaal en vier katheterisatiekamers

UZ Brussel pakt uit met hoogtechnologische hybride operatiezaal en vier katheterisatiekamers

01 oktober 2020

De metamorfose van het UZ Brussel krijgt stilaan vorm. In het nieuwe Medisch-Technisch Blok voor behandelingen en ingrepen zijn intussen een hightech hybride operatiezaal en vier nieuwe katheterisatiekamers in gebruik genomen. Nu al vormen ze het kloppend hart van wat in 2028 een compleet nieuw operatiekwartier moet worden, met 17 hypermoderne zalen, waaronder 3 hybride zalen.

Klassieke en nieuwe expertise vinden elkaar

Deze hybride zaal is speciaal uitgerust voor zowel klassieke, open chirurgie als minimaal invasieve vaatheelkundige interventies. Beide kunnen ook worden gecombineerd zodat verschillende teams kunnen samenwerken en hun expertise bundelen. Hartchirurgen kunnen hier bijvoorbeeld samen met ritmologen hybride ingrepen doen. Ook andere specialisten zullen in de toekomst ingrepen uitvoeren in deze nieuwe operatiezaal.

Lees verder onder de foto.

Tegen 2028 verrijzen in het nieuwe Medisch Technisch Blok 17 hightech operatiezalen, waarvan 3 hybride zalen.

Kortere procedures, veiliger voor de patiënt

Het grote voordeel van deze nieuwe zaal is de gesofisticeerde apparatuur die heel nauwkeurige beeldvorming mogelijk maakt. De arts-specialist kan daardoor complexe ingrepen beter en met nog meer precisie en efficiëntie uitvoeren. De patiënt wordt bijvoorbeeld aan minder straling blootgesteld en hij krijgt minder contrastvloeistof toegediend om een duidelijk beeld te krijgen. Door de kortere operatieduur, kunnen bovendien meer patiënten behandeld worden en blijven wachtlijsten tot een minimum beperkt.

Van drie naar vijf katheterisatiekamers

Ook de vier nieuwe katheterisatiekamers van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten zijn uitgerust met de modernste technologie. In deze katheterisatiekamers gebeuren twee soorten ingrepen. Ritmologen behandelen er hartritmestoornissen op een minimaal invasieve manier. Cardiologen opereren er kransslagaders, plaatsen stents en kleppen,... Ook de ruimte per kamer is vergroot van 40m² naar 52m². Allemaal om interventies te laten verlopen in zo veilig mogelijke omstandigheden en de hospitalisatieduur voor de patiënt te verkorten.
 

In de vier nieuwe katheterisatiekamers kunnen jaarlijks 7000 ingrepen uitgevoerd worden.

 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.