Nieuwe kunstpasserelle staat voor verbinding

Nieuwe kunstpasserelle staat voor verbinding

25 september 2019

Op dinsdag 24 september werd de gloednieuwe kunstpasserelle tussen het UZ Brussel en de VUB-Faculteit Geneeskunde en Farmacie in aanwezigheid van de internationaal gerenommeerde Zwitserse kunstenaar Beat Streuli ingehuldigd. Voor het kunstwerk werden zowel een aantal medewerkers, studenten, patiënten als bezoekers van de Brussels Health Campus in Jette gefotografeerd om de diversiteit van de campus op een authentieke en menselijke manier te reflecteren. Deze passerelle is naast een nieuw kunstwerk op de Brussels Health Campus ook een belangrijke realisatie van één van de bouwprojecten van het Ruimteplan van het UZ Brussel. Zorgende architectuur staat daarbij centraal, zowel voor patiënten, bezoekers als medewerkers.

Aandacht voor elke individuele persoon

Met het kunstwerk ‘Colors and Figures’ van de internationaal gerenommeerde Zwitserse kunstenaar Beat Streuli evoceert de kunstenaar op een menselijke en authentieke manier de diversiteit van studenten, medewerkers, patiënten en bezoekers op de Brussels Health Campus.

Beat Streuli is wereldbekend voor zijn artistieke ingrepen in openbare gebouwen en in de openbare ruimte gebaseerd op foto’s die hij veelal neemt in een drukke stedelijke omgeving. In die drukte focust hij op iedere individuele persoon. “De focus op elke individuele persoon staat ook symbool voor de manier waarop de mens in al zijn aspecten centraal staat in een zorgomgeving zoals het UZ Brussel. Dit kunstwerk visualiseert dan ook de zorg voor de mens in één geheel, dus zonder onderscheid te maken tussen mensen die zorg verlenen, zorg nodig hebben of van zorg hun toekomst willen maken”, licht Jan Beeckmans, algemeen beheerder en voorzitter van de kunstcommissie van het UZ Brussel toe.

Creëren van een aangename zorgomgeving

De kunstpasserelle die het UZ Brussel met de VUB-Faculteit Geneeskunde en Farmacie verbindt staat niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk symbool voor verbinding: tussen ziekenhuis & faculteit en zorg, onderwijs & onderzoek maar ook tussen mensen & kunst. In het kader van het kunstbeleid van het ziekenhuis is integratie van kunst van belang om een omgeving te creëren waar mensen zich goed voelen, zowel in als rond de zorgomgeving. Daarnaast is de passerelle ook een belangrijke realisatie van één van de bouwprojecten van het Ruimteplan van het UZ Brussel.

 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.