Onderzoeken algemene gynaecologie

Baarmoederhalsuitstrijkje

Bij een 'routine' controle wordt een baarmoederhalsuitstrijkje uitgevoerd. Dit is een eenvoudige test om baarmoederhalskanker en de verschillende voorstadia vroegtijdig op te sporen. 

Lees meer

Borstonderzoek

Studies hebben uitgewezen dat een routine borstonderzoek niet bewezen nuttig is. De kans dat een letsel hierdoor wordt opgespoord is erg klein. Vaak wordt er op indicatie toch een onderzoek gedaan. De arts onderzoekt de borsten op onregelmatigheden, samengetrokken huid, knobbeltjes en afscheiding.

Lees meer

Echografie

Deze techniek stelt uw gynaecoloog in staat om uw genitale organen in beeld te brengen: de grootte, structuur en de eventuele afwijkingen van de baarmoeder, eileiders en eierstokken. De beste resolutie hiervan wordt bekomen door gebruik te maken van een vaginale sonde die dicht bij het te onderzoeken orgaan kan gebracht worden.

Lees meer

Baarmoederhalsonderzoek of colposcopie

In BelgiĆ« wordt aangeraden om minstens vanaf 25 jaar minstens driejaarlijks uitstrijkjes te laten nemen. Deze cellen worden in het laboratorium, na een speciale bewerking, onder een microscoop onderzocht. Als er abnormale cellen gevonden worden, zal de behandelende arts contact met u opnemen om aanvullende onderzoeken uit te voeren en eventueel tot een behandeling over te gaan. 

De gynaecoloog bekijkt de baarmoederhals dan grondig met een speciale microscoop waarmee kleine afwijkingen en tekenen van beginnende ontaarding kunnen worden opgemerkt (deze onderzoekstechniek heet colposcopie). Indien nodig kan ook een klein weefselfragmentje van deze afwijkende zone afgenomen worden voor verder onderzoek (biopsie). 

Lees meer