Aids Referentiecentrum

Mensen met hiv kunnen voor begeleiding terecht in een aids referentiecentrum, een door de overheid erkend centrum dat instaat voor de diagnose en behandeling van hiv-infectie.

Vandaag kunnen patiënten dankzij medische begeleiding goed leven met hiv. Soms zijn geneesmiddelen nodig, soms ook niet. 

  • Een regelmatige controle is belangrijk, ook als u geen medicatie neemt. 
  • Bloedonderzoeken brengen de kwaliteit van uw afweersysteem in kaart. Een verzwakt afweersysteem tijdig opsporen en behandelen is cruciaal om aids te voorkomen. 
  • Ook uw huisarts blijft belangrijk. Hij staat het dichtst bij u en kan helpen om de contacten met artsen en andere zorgverstrekkers in het ziekenhuis vlot te laten verlopen.

Multidisciplinair team

In het aids referentiecentrum staat een multidisciplinair team voor u klaar. Artsen gespecialiseerd in infectieziekten werken samen met een hiv-verpleegkundige, sociaal verpleegkundige, psycholoog, diëtiste en collega's uit andere medische disciplines, indien nodig.

Wetenschappelijk onderzoek

Het aids-referentiecentrum voert samen met de Vrije Universiteit Brussel ook wetenschappelijk onderzoek rond hiv, het immuunsysteem en in het bijzonder rond de ontwikkeling van een vaccin tegen hiv.