Problemen met de urine

Aandrangsincontinentie (urge-incontinentie)

Bij aandrangincontinentie ontstaat er plots de oncontroleerbare neiging te plassen. De blaasspier knijpt onverwacht samen en u plast zonder dat u het van tevoren voelt aankomen. Het kan op elke leeftijd voorkomen, bij zowel mannen als vrouwen.

Er bestaan verschillende behandelingsmogelijkheden: training van de bekkenbodem (bekkenbodemre-educatie), een vorm van neurostimulatie (PTNS of Percutane Tibial Nerve Stimulation), medicatie (anticholinergica of beta-receptor agonist), injecteren van botulinetoxine in de blaas of zenuwstimulatie van de sacrale zenuw (S3).

Overloopincontinentie

Wanneer de blaas niet geledigd kan worden (leeg geraakt), spreken we van overloopincontinentie. De blaas moet dan worden geledigd met behulp van een sonde, (zelf)sondage. In sommige gevallen kunnen we de functie herstellen door een zenuwstimulator te plaatsen.

Stressincontinentie

Wanneer er urineverlies is bij hoesten, niezen of een fysieke inspanning, spreken we van stress-incontinentie. Er vindt een verhoogde druk of stress plaats op de blaas. Hierdoor werkt de sluitspier die de urine ophoudt niet meer goed en lekt er urine weg.

Mogelijke behandelingen voor incontintentie van de blaas