Neuromodulation sacrée

Voor een sacrale neuromodulatie wordt een sacrale neurostimulator ingeplant. Dat is een apparaatje dat lichte elektrische pulsen stuurt naar de zenuwen die de blaas- en/of darmfuncties regelen. Door de stimulatie van de zenuwen van de bekkenbodem kunnen klachten van stoelgangsverlies, urineverlies en LARS behandeld worden. De behandeling verloopt in 2 fasen via 2 kleine ingrepen tijdens een dagopname.

In de eerste fase wordt een testelektrode geplaatst ter hoogte van het heiligbeen. Daarna volgt een testfase van 2-4 weken om het effect op de klachten te meten. Tijdens deze proefperiode draagt u de batterij uitwendig met behulp van een speciaal ontworpen band om de lenden.

Als de klachten beter zijn, komt u in aanmerking voor de definitieve plaatsing. Dit gebeurt opnieuw onder algemene verdoving tijdens een dagopname. De batterij wordt dan definitief onder de huid geplaatst. Het eerste jaar komt u hiervoor regelmatig (1 maand, 3 maanden, 6 maanden, 12 maanden) naar het ziekenhuis voor controle.