Bijnieraandoeningen

Pheochromocytoom

Meestal gaat het hierbij om een gezwel uitgaande van het bijniermerg of soortgelijk weefsel dat leidt tot een overproductie van stresshormonen genaamd catecholaminen. Dit geeft symptomen zoals hoge bloeddruk, zweten, hartkloppingen en hoofdpijn. De diagnose kan gesteld worden door de productie van catecholaminen te meten in bloed en urine aangevuld met beeldvorming.

Terug naar boven


Syndroom van Cushing

Hierbij is er sprake van een overproductie van cortisol. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, diabetes mellitus, osteoporose, snel blauwe plekken en vorming van striemen o.a. Deze aandoening kan veroorzaakt worden door een hypofysetumor of een bijniertumor. Met behulp van testen en beeldvorming kan de juiste oorzaak worden vastgesteld.

Terug naar boven


Syndroom van Conn

Hierbij is er sprake van een overproductie van aldosteron. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk en een tekort aan kalium. Dit wordt veroorzaakt door een enkelzijdige bijniertumor of een dubbelzijdige hyperactiviteit.

Terug naar boven


Ziekte van Addison

Deze ziekte wordt bepaald door een tekort aan bijnierschorshormonen zoals hydrocortisone en fludrocortisone. Dit zijn hormonen die betrokken zijn bij het omgaan met stress en de regulatie van bloeddruk. Een acuut tekort hiervan kan leiden tot lage bloeddruk, misselijkheid, braken en vochtverlies o.a. De ziekte kan veroorzaakt worden door antistofvorming, infecties, bloedingen en ingrepen aan de bijnieren.  

Terug naar boven


< Terug

Ook interessant voor u