Eindverslag

Evaluation of 68Ga-NOTA-Anti-HER2 Nanobody uptake in brain metastasis of breast carcinoma patients using PET/CT scan - Keyaerts Marleen

Bij patiënten met hersenmetastases kan de correcte diagnose en opvolging van therapierespons uitdagend zijn. De specifieke locatie in het lichaam bemoeilijkt het nemen van een biopt op veilige manier, waardoor medische beeldvorming de voorkeursmethode is om de letsels te beoordelen  Echter kunnen veranderingen in de letsels optreden die veroorzaakt worden door (radio)therapie, of die evengoed het gevolg kunnen zijn van tumorgroei. Hierdoor kan onzekerheid onstaan over het effect en het voordeel van de gegeven behandeling. Bij borstkankerpatiënten is het HER2-positieve subtype berucht om het geven van hersenmetastasen, terwijl de rest van het lichaam ziektevrij kan blijven door de behandeling.

Om die reden hebben we een anti-HER2 eiwit onderzocht, 68Ga-NOTAAnti-HER2-Nanobody genoemd, als nieuw contrastmiddel voor PET/CT beeldvorming van hersenmetasteasen. Nanobodies zijn antilichaamfragmenten die 10 keer kleiner zijn dan klassieke antilichamen. Ze hebben al aangetoond zeer goed te kunnen doordringen in moeilijk te bereiken plaatsen in het lichaam. Daarom kunnen ze waardevol zijn voor de beeldvorming van HER2-positieve hersenmetastasen.

In het hier beschreven project werden zowel HER2-positieve als HER2-negatieve borstkankerpatiënten met hersenmetastasen geïncludeerd. Kleine letsels van slechts 8 mm konden correct geïdentificeerd worden met behulp van 68Ga-NOTA-Anti-HER2-Nanobody, terwijl HER2-negatieve letsels en littekenweefsel na behandeling geen tracerstapeling vertoonde. De bevindingen duiden op de hoge gevoeligheid en specificiteit van deze beeldvormingstracer.

Op basis van deze resultaten wordt een grotere klinische studie met deelname van meerdere centra voorbereid.

< Terug