Artsen

dr. David van Schaik
dr. David van Schaik dr. David van Schaik

dr. David van Schaik

Klinisch staflid Orthopedie
Gedeeltelijk geconventioneerde zorgverstrekker

Specialisatie

  • Non-operatieve behandelingen voor de rug
  • Klassieke en minimaal invasieve ingrepen voor de rug
  • Nek
  • Heup

Over dr. David van Schaik

Na zijn studie geneeskunde in Nederland, volgde dr. van Schaik de Tropenopleiding. Na die opleiding werkte hij twee jaar in Tanzania. Nadien voltooide hij de specialisatie Orthopedie-Traumatologie in het UZ Brussel. Sinds 2015 werkt hij als consultant in het UZ Brussel. Hij is gespecialiseerd in rug-, nek- en heupchirurgie. Dr. van Schaik werkt nauw samen met andere specialisten die betrokken zijn bij de zorg voor nek-, rug- en heup patiënten. Hij is van mening dat een multidisciplinaire benadering noodzakelijk is voor de zorg aan een patiënt.

Dr. van Schaik heeft een uitgebreide kennis van de non-operatieve behandelingsopties voor nek-, rug- en heupklachten. Hij geeft medisch advies omtrent sport, oefeningen, bewegingen, houdingen, medicatie en voeding. Hij gelooft sterk dat gezond bewegen een genezende kracht heeft.

Daarnaast is dr. van Schaik gespecialiseerd in minimaal invasieve ingrepen van de rug en nek. Die worden toegepast wanneer non-operatieve behandelingen niet meer effectief zijn. Tevens heeft hij veel ervaring in de klassieke operaties van de rug.

Bovendien is dr. van Schaik als eerste chirurg in de Benelux gestart met een nieuw type ingreep (Lateral single-position surgery). Deze operatie wordt uitgevoerd bij mensen met een kapotte tussenwervelschijf in de onderrug waarbij de non-operatieve behandelingen geen hulp meer bieden. De patiënt wordt gedurende de operatie op zijn zijde gelegd. Vervolgens wordt de zieke tussenwervelschijf via de buik of de flank verwijderd. Nadien kunnen er via de rug, zonder de spieren te beschadigen, schroeven geplaatst worden voor extra stabiliteit. Door de techniek is de patiënt na de operatie veel sneller mobiel.

Manier van werken

Rug

Dr. van Schaik heeft grote interesse in de behandeling van lage rugpijn. Het merendeel van zijn patiënten lijdt aan acute of chronische rugpijn. Hierbij is er soms sprake van een uitstralende beenpijn die afkomstige is van de rug. Veel van deze klachten kunnen verbeterd worden door regelmatig op een gezonde manier te bewegen.

Dr. van Schaik ziet veel mensen met:

  • slijtage van de discus (tussenwervelschijf) of de gewrichten
  • standsafwijking van de wervelzuil
  • vernauwing van het zenuwkanaal

Heup

In eerste instantie adviseert dr. van Schaik u over hoe u op een gezonde manier kunt bewegen zodat de heup zo lang mogelijk optimaal functioneert. Indien een heupprothese nodig is, kan deze via een spiersparende techniek geplaatst worden. Na de ingreep kan de patiënt terug goed stappen.

Nek

Bij patiënten met chronische- of acute nekpijn is er soms sprake van een uitstralende pijn in de arm. Dr. van Schaik heeft een uitgebreide kennis van non-operatieve handelingsopties deze klachten.

Daarnaast voert dr. van Schaik klassieke nekoperaties uit zoals de ACDF-behandeling (Anterior Cervical Decompression and Fusion). Hierbij wordt de zieke tussenwervelschijf verwijderd en een titaniumschakel tussen de twee wervels geplaatst. Door een zieke tussenwervelschijf te verwijderen, wordt de pijn verminderd of weggenomen. In sommige gevallen wordt de schakel vastgezet zodat de rest van de nek beter kan functioneren.

Patiënt Ervaringsdeskundige Project

Daarnaast is dr. Van Schaik de verantwoordelijke arts van het Patiënt Ervaringsdeskundige Project  dat de patiënt in contact brengt met andere patiënten die al eerder dezelfde ingreep ondergingen.


Arts-specialisten in opleiding

In een universitair ziekenhuis kunnen ervaren arts-specialisten worden bijgestaan door arts-specialisten in opleiding (ASO). Dat zijn afgestudeerde artsen die zich verder specialiseren.

Wat betekent dat voor u?