De biologische behandelingen

(biotherapie, biologische reuma-remmers = biological DMARDs)

Het zijn geneesmiddelen die geproduceerd worden met behulp van geavanceerde biotechnologie en die voor een deel, of helemaal, uit dierlijk of menselijk eiwit zijn samengesteld (daardoor zijn ze biologisch genoemd). Deze behandelingen richten zich op specifieke eiwitten die overactief zijn bij ontsteking. De meeste biologicals remmen de ontstekingseiwitten af, waardoor de ontstekingen tot rust komen. Er zijn vele biologische remmers die zouden kunnen voorgeschreven worden. 

Enkel bij ernstige ontstekingsziekte

Deze behandelingen worden gebruikt bij een ernstige ontstekingsziekte en uitsluitend als de basisbehandeling geen of weinig verbetering oplevert. Biologicals bestaan uit eiwitten. Ze kunnen daarom alleen als injectie (als insuline, kunt u thuis zelf toedienen) of via een infuus toegediend worden (in het ziekenhuis).

Afhankelijk van het type, worden biologicals toegediend van één keer per week tot één keer per zes maanden. Biologicals worden meestal voorgeschreven in combinatie met de klassieke basisbehandelingen

Opvolging

Uw reumatoloog kiest samen met u welke biologische reuma-remmer in uw situatie het meest geschikt is. Als uw ziekte na een tijd rustig blijft (in remissie), zal uw reumatoloog voorstellen om de dosering van de biologicals te verlagen en als het kan zelfs te stoppen. Een goede dosering is van belang voor de beste verhouding tussen gunstige werking en mogelijke neveneffecten (bijwerkingen) van de geneesmiddelen. Patiënten die biologische behandelingen van de reumatoloog krijgen, blijven onder controle en verantwoordelijkheid van de reumatoloog.

< Terug