Slagadervernauwing (atherosclerose)

Atherosclerose is het verschijnsel waarbij een vette substantie (cholesterol) wordt afgezet tegen de binnenkant van de vaatwand. Na verloop van tijd stapelt de hoeveelheid vet zich op en wordt de diameter van de vaatwand steeds kleiner. Deze vette substantie noemt men in de medische wereld atheroomplaque. Wanneer er barstjes komen in deze plaques, kan zich hierop een bloedklonter vormen die de hele slagader verstopt. 

Lees meer

Uitzetting (aneurysma)

Wanneer een slagader van het lichaam abnormaal uitzet, spreekt men van een aneurysma.

Lees meer

Slagaderbreuk (dissectie)

Een dissectie is een aandoening waarbij de binnenwand van de aorta zodanig beschadigd is dat zich via een scheur bloed ophoopt tussen de binnen- en buitenwand. Daardoor kunnen zijtakken dichtgedrukt worden.

Lees meer

Schoudergordelsyndroom (Thoracic Outlet Syndrome)

Het Thoracic Outlet Syndrome is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaatzenuwbundel in het schoudergebied gekneld zit.

Lees meer

Winterhanden en -voeten (fenomeen van Raynaud)

Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen waarbij de bloedstroom naar de handen en voeten (soms ook de oren en neus) vermindert.

Lees meer

Syndroom van Dunbar (Median Arcuate Ligament Syndrome)

Het syndroom van Dunbar is een aandoening die ernstige buikpijn veroorzaakt. De ingewandsslagaders drukken samen door de middelste boogvormige band, een stuk weefsel dat om de aorta heen buigt.

Lees meer