Artsenstaking 7 juli - impact beperkt

Artsenstaking 7 juli - impact beperkt
Voorlopig lijkt de impact van deze actie zeer beperkt in ons ziekenhuis. Als uw arts niet werkt op 7 juli, dan wordt u vooraf verwittigd en plannen we een nieuwe afspraak in. Het is dus niet nodig om ons vooraf te contacteren.

Contentverzamelaar

De kwaliteit van uw zorg I Onze focus

Goede zorg is transparante zorg. Daarom delen we wat patiënten, de overheid en officiële accreditatie instanties van onze zorg vinden.

Lees meer over onze kwaliteitszorg

De zorg van morgen I Wij bouwen voor u

Tegen 2029 ondergaat uw ziekenhuis een heuse metamorfose. We creëren een zorgomgeving die aansluit op onze toekomstvisie.

Ontdek ons Ruimteplan

witruimte

  

Contentverzamelaar

Sneller herstel en korter ziekenhuisverblijf bij Syndroom van Dunbar

Sneller herstel en korter ziekenhuisverblijf bij Syndroom van Dunbar

19 augustus 2019

In het Centrum voor Hart- en Vaatziekten werd een patiënt met het syndroom van Dunbar voor het eerst geopereerd met behulp van een robot. Op deze manier kunnen de chirurgen nauwkeuriger werken, heeft de patiënt minder pijn en herstelt hij sneller. Met deze nieuwe aanpak breidt UZ Brussel haar expertise van robotgeassisteerde ingrepen dus verder uit.

Syndroom van Dunbar definitief oplossen

Het syndroom van Dunbar (ook bekend onder de Engelstalige benaming median arcuate ligament syndrome of MALS) is een zeldzame aangeboren aandoening die 4 keer meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. De diagnose is omstreden en wordt vaak pas gesteld nadat vele andere aandoeningen aan onder meer de darmen, maag en galblaas zijn uitgesloten.

De patiënt kampt met ernstige buikpijn veroorzaakt door het samendrukken van de ingewandsslagaders. De onophoudelijke buikpijn kan tijdens en na het eten nog erger worden. Overige symptomen zijn misselijkheid, overgeven, diarree, vermoeidheid, een intolerantie voor lichamelijke inspanning en uiteindelijk zelfs ernstige vermagering en ondervoeding.

De enige manier om de symptomen van het syndroom van Dunbar definitief op te lossen is een operatieve ingreep om de druk op de ingewandsslagaders weg te nemen. De banden die drukken op de ingewandsslagaders worden losgemaakt en doorgeknipt om het bloed weer voldoende naar de ingewanden te laten stromen. Na de operatie verdwijnen de klachten van de patiënten dan ook zeer snel.

Lees verder onder de foto.

Uitbreiding expertise met robotchirurgie

“Robotchirurgie voor de behandeling van het syndroom van Dunbar heeft heel wat voordelen ten opzichte van een klassieke open operatie of laparoscopische technieken. De chirurg die achter een console zit en via de camera een driedimensionaal zicht krijgt op het operatiegebied heeft via de robot een betere zichtbaarheid en kan daardoor nauwkeuriger werken. Daardoor herstelt de patiënt sneller en kan hij al na 1 à 2 dagen naar huis kan, tegenover pas na 5 à 7 dagen bij open chirurgie,” licht prof. Erik Debing, diensthoofd Vaatheelkunde en clusterhoofd van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten in het UZ Brussel toe.

Heelkundige ingrepen met behulp van een robot worden in het UZ Brussel al langer toegepast op de diensten Gynaecologie, Urologie, Abdominale Heelkunde, Thoraxheelkunde en Plastische Heelkunde. Door deze nieuwe toepassing voor patiënten van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten, breidt het UZ Brussel zijn expertise op het vlak van robotgeassisteerde chirurgie verder uit.


Contentverzamelaar

Nieuwsbrief UZ Brussel

witruimte

  

Neem zelf uw zorg in handen!

Neem zelf uw zorg in handen!
Als patiënt heeft u het recht om alles te weten over uw gezondheid en behandeling. Overleg tussen patiënt en zorgmedewerkers is de basis van goede zorg. Wederzijds respect is de essentie. Het UZ Brussel geeft u praktische tips om zelf betrokken te zijn bij uw behandeling.
Lees de tips en neem zelf uw zorg in handen

witruimte

  

Contentverzamelaar

Map

Hoe het UZ Brussel bereiken?

Stippel uw route naar het UZ Brussel uit via Google Maps.

witruimte