Artsenstaking 7 juli - impact beperkt

Artsenstaking 7 juli - impact beperkt
Voorlopig lijkt de impact van deze actie zeer beperkt in ons ziekenhuis. Als uw arts niet werkt op 7 juli, dan wordt u vooraf verwittigd en plannen we een nieuwe afspraak in. Het is dus niet nodig om ons vooraf te contacteren.

Contentverzamelaar

De kwaliteit van uw zorg I Onze focus

Goede zorg is transparante zorg. Daarom delen we wat patiënten, de overheid en officiële accreditatie instanties van onze zorg vinden.

Lees meer over onze kwaliteitszorg

De zorg van morgen I Wij bouwen voor u

Tegen 2029 ondergaat uw ziekenhuis een heuse metamorfose. We creëren een zorgomgeving die aansluit op onze toekomstvisie.

Ontdek ons Ruimteplan

witruimte

  

Contentverzamelaar

Snelste CT-scanner ter wereld in primeur in het UZ Brussel geïnstalleerd

Snelste CT-scanner ter wereld in primeur in het UZ Brussel geïnstalleerd

23 december 2021

Vandaag is het voor het eerst mogelijk om op basis van heldere CT-scans het volledige hart van patiënten met een onregelmatig of snel hartritme, gedetailleerd in 0.23 seconden in beeld te brengen door het gebruik van de snelste klinische CT-scanner die momenteel beschikbaar is. Het UZ Brussel werkt daarvoor nauw samen met General Electric die dit nieuwe CT-toestel (Revolution APEX 0.23) heeft ontwikkeld. De scanner is bijna 20% sneller dan de vorige generatie CT-toestellen. Dit is belangrijk omdat het voor een beweeglijk orgaan als het hart heel moeilijk is om een perfect stilstaand beeld te maken. Voordien was daarvoor een invasieve procedure nodig.

Het nieuwe toestel laat toe hartaandoeningen preventief beter op te sporen en te diagnosticeren en een aangepast behandelplan op te stellen. Voor de patiënt betekent een snelle scan minder röntgenstralen, minder contrastvloeistof, minder medicatie en minder invasieve procedures. De eerste resultaten over het gebruik van deze nieuwe CT-scanner werden eind november voorgesteld op het internationale congres van de Radiological Society of North America (RSNA).

Hartproblemen die worden veroorzaakt door een vernauwing in de kransslagaders staan in België in de top 3 van belangrijkste doodsoorzaken. Heel wat mensen lijden aan vernauwingen van de kransslagaders, wat kan leiden tot een hartinfarct. Om een duidelijk beeld te krijgen van aandoeningen aan hart en de omliggende bloedvaten is beeldvorming cruciaal. Het hart is echter een orgaan dat snel beweegt, waardoor scherpe beelden vaak moeilijk te bekomen zijn. Daardoor moet een beroep worden gedaan op meer invasieve procedures zoals onderzoek via een katheter.

Minder straling, minder contrastvloeistof en minder medicatie

Prof. Johan de Mey, diensthoofd Radiologie van het UZ Brussel: “We konden al perfecte beelden maken van de kransslagaders met een lage stralingsdosis bij patiënten met een relatief traag hartritme. Hogere hartritmes (zeker van minstens 100 slagen per minuut) proberen we omlaag te krijgen met medicatie. Soms lukt dat, maar regelmatig moest er ook intraveneus medicatie worden toegediend tijdens het CT-onderzoek om het hartritme lager te krijgen. En als het hartritme niet zakt, moet er langer gescand worden om het perfecte beeld van de kransslagaders te krijgen, ten koste van meer stralingsdosis voor de patiënt. De patiënt krijgt dankzij het nieuwe toestel dus minder röntgenstraling, minder contrastvloeistof en minder medicatie om het hartritme te onderdrukken.”

Bijna 20% sneller voor betere preventie, diagnose en behandeling van hartziekten

Een CT-scanner bevat een röntgenbuis en een stralingsdetector die samen in hoge snelheid rond de patiënt draaien om doorsnede beelden te maken. Deze nieuwe CT-scanner draait in 0,23 seconden rond de patiënt en brengt het hart met diezelfde ene rotatie volledig in beeld.

Johan De Mey: “Dit betekent een tijdswinst van bijna 20%, die meteen een groot verschil maakt voor de kwaliteit van de beelden en dus voor de opvolging van de patiënt. Dat kan zowel gaan over preventie bij risicopatiënten (bijvoorbeeld met hoge bloeddruk) als voor het stellen van een diagnose bij patiënten die specifieke klachten vertonen. De scans gebruiken we ook bij het opstellen van een behandelplan, zoals bijvoorbeeld ondersteuning bij de keuze tussen een operatie of het plaatsen van een stent. Vroeger was daarvoor een invasieve procedure nodig. In een internationaal studieverband werken we samen met Prof. Serruys uit Galway om te bewijzen dat hartoperaties veilig kunnen ingepland worden op basis van deze CT beelden.”


Contentverzamelaar

Nieuwsbrief UZ Brussel

witruimte

  

Neem zelf uw zorg in handen!

Neem zelf uw zorg in handen!
Als patiënt heeft u het recht om alles te weten over uw gezondheid en behandeling. Overleg tussen patiënt en zorgmedewerkers is de basis van goede zorg. Wederzijds respect is de essentie. Het UZ Brussel geeft u praktische tips om zelf betrokken te zijn bij uw behandeling.
Lees de tips en neem zelf uw zorg in handen

witruimte

  

Contentverzamelaar

Map

Hoe het UZ Brussel bereiken?

Stippel uw route naar het UZ Brussel uit via Google Maps.

witruimte