Eetkliniek van UZ Brussel erkend als nationaal referentiecentrum voor eetstoornissen bij kinderen en jongeren
10 april 2025De Eetkliniek van het UZ Brussel is door het RIZIV officieel erkend als nationaal referentiecentrum voor de behandeling van eetstoornissen bij kinderen en jongeren. De erkenning is een belangrijke stap in de verdere uitbouw van kwaliteitsvolle zorg voor jongeren met complexe eetproblemen zoals onder meer anorexia nervosa en boulimia nervosa voor kinderen en jongeren onder de 15 jaar.
De Eetkliniek van het UZ Brussel richt zich specifiek op de jongste groep. De nadruk ligt op ambulante begeleiding (zo nodig intensieve deeltijdbehandeling), zodat jongeren zo veel mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven functioneren.
De benadering van de Eetkliniek is integraal en dus multidisciplinair en omvat de behandeling van de lichamelijke aspecten en van het eetgedrag, psychotherapie, psychomotore therapie, gezinstherapie, deeltijdbehandeling en multifamilietherapie. Een team van onder andere kinderartsen, endocrinologen, kinderpsychiaters, psychologen, diëtisten en psychomotore therapeuten werkt nauw samen met het gezin en de jongere zelf. Indien nodig kan de behandeling nog verder geïntensifieerd worden via opname op behandelbedden pediatrie of kinderpsychiatrie. Daarnaast heeft het team een ondersteunende functie ten aanzien van hulpverleners werkzaam in de tweede lijn en werken we nauw samen met de andere referentiecentra ter bevordering van de kwaliteit en organisatie van de zorg in België.
"Die samenwerking tussen verschillende zorgverleners, zowel binnen als buiten het ziekenhuis, maakt het verschil. We proberen niet alleen gewicht te herstellen, maar vooral ook het onderliggende evenwicht in het leven van het kind terug te vinden. Het gezin speelt daarin een belangrijke rol. De erkenning door het RIZIV bevestigt de jarenlange expertise en inzet van het team en laat toe om ons aanbod nog te verbreden en te intensifiëren,” aldus Ursula Van den Eede, coördinator van de Eetkliniek.