Twee prikjes kunnen een leven redden: stamceldonor worden is makkelijker dan je denkt
07 mei 2025Voor mensen met bloedkanker of een ernstige immuunziekte is een stamceltransplantatie soms hun enige kans op genezing. Maar er is een probleem: het aantal nieuwe stamceldonoren daalt jaar na jaar. Daardoor wordt het steeds moeilijker om een match – of vinden er zelfs geen. Toch is stamceldonor worden eenvoudiger dan de meeste mensen denken.
Wat is stamceldonatie?
Stamcellen zijn cellen die het lichaam nodig heeft om nieuwe bloedcellen aan te maken. Bij sommige ziektes werkt dat proces niet meer goed. Een stamceltransplantatie van een gezonde donor kan dan levensreddend zijn.
Goed om te weten:
Meer dan 90% van de donaties gebeurt tegenwoordig via een soort bloedafname. Bloed stroomt via één arm naar een machine die de stamcellen eruit haalt. De rest van het bloed krijg je gewoon terug via je andere arm. Je bent dezelfde dag weer thuis.
In heel uitzonderlijke gevallen worden de stamcellen uit het beenmerg gehaald onder volledige verdoving. Dat gebeurt alleen wanneer het medisch écht nodig is.
Wie kan donor worden?
Iedereen tussen 18 en 40 jaar kan zich gratis laten registreren als stamceldonor.
Het profiel blijft actief tot je zestigste verjaardag, tenzij je in tussentijd effectief stamcellen doneert. Na een donatie word je namelijk uit het donorregister geschrapt, omdat je dan je bijdrage geleverd hebt.
Een tweede donatie is alleen mogelijk voor een familielid.
Diversiteit is van levensbelang
We leven in een diverse samenleving met mensen van allerlei etnische achtergronden. Dat is mooi – maar het maakt het matchen van stamcellen soms moeilijk. Voor 1 op de 3 patiënten met een migratieachtergrond wordt er vandaag geen geschikte donor gevonden.
Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen, met allerlei genetische profielen, zich registreren. Hoe meer diversiteit in het register, hoe groter de kans dat élke patiënt geholpen kan worden.
Denk er eens over na
Stamceldonor worden is veilig, eenvoudig en gratis. Je hoeft geen held te zijn om iemands leven te redden. Soms is twee keer je arm uitsteken al genoeg.
Benieuwd hoe het werkt of wil je je registreren? Check zeker de website van stamceldonor.be of stuur je vraag door naar de stamceldonorbank van het UZ Brussel (lhlafax@uzbrussel.be)