Antibiotica

Wat?

Antibiotica vormen geen vervanging van een deel van het afweersysteem. Ze herstellen een PID ook niet. Wel vernietigen antibiotica bacteriën of stoppen ze de groei ervan. 

Het innemen van een antibioticum zonder dat een arts dit heeft aangeraden, kan leiden tot resistentie van bacteriën. Dit betekent dat de bacteriën geen last meer ondervinden van het antibioticum. Toch kunnen patiënten met een PID vaak niet zonder. 

Werking?

Er zijn twee grote groepen antibiotica: smalspectrum en breedspectrum. De eerste groep richt zich op één soort bacterie terwijl de tweede groep meerdere soorten bacteriën tegelijk aanvalt. 

Wanneer de bacterie die de ziekte veroorzaakt gekend is, wordt smalspectrum antibiotica gebruikt. Indien dit niet het geval is, of de ziekte wordt door meerdere bacteriën tegelijk veroorzaakt, dan wordt voor breedspectrum antibiotica gekozen. 

Gebruik?

Antibiotica kunnen profylactisch gebruikt worden. Dit bekent dat er nog geen infectie aanwezig is, maar er al antibiotica wordt gegeven zodat zodra een bacterie in het lichaam komt deze onmiddellijk door het antibioticum wordt opgeruimd. 

Een andere vorm van gebruik is therapeutisch. Hierbij is er wel een bacteriële infectie en wordt deze door het toegediende antibioticum bestreden. Vaak wordt gekozen voor breedspectrum antibiotica. 

< Terug