Vlokkentest

Meest gestelde vragen?

Hoe verloopt de vlokkentest?

  1. Tijdens een vlokkentest haalt de gynaecoloog een heel klein stukje van de moederkoek (placenta) weg met een holle naald.
     
  2. In het labo wordt een deel van de chorionvilli in cultuur als back-up om voldoende materiaal te hebben om te kunnen onderzoeken. Om dat proces te kunnen starten is ongeveer 15 mg chorionvilli nodig. 
     
  3. Het andere deel dient voor direct chromosomaal, moleculair en/of biochemisch onderzoek. Hierbij wordt eerst microscopisch het materiaal van de foetus van dat van de moeder gescheiden. Daarna wordt manueel het DNA of de eiwitten geëxtraheerd.
     
  4. Op DNA dat uit de villi geëxtraheerd werd, zal gedetailleerd chromosomaal onderzoek worden uitgevoerd, om zowel grote veranderingen (zoals trisomie, monosomie) als kleine veranderingen (deleties, duplicaties) te kunnen opsporen. 

Terug naar boven


Wanneer is er een resultaat van de vlokkentest?

Het resultaat is meestal na een tiental werkdagen gekend, tenzij de concentratie aan DNA te laag was en de cellen eerst moeten worden opgekweekt alvorens er voldoende DNA kan uit worden gezuiverd.

Voor sommige moleculaire en biochemische analyses is omwille van de complexiteit een directe diagnose niet mogelijk. Er moet dan voldoende materiaal voorhanden zijn, en dat kan alleen verkregen worden na een voldoende lange kweek.

Terug naar boven


< Terug