PUVA-therapie

PUVA is een combinatie van UVA-licht en het medicijn psolareen (de ‘P’ in PUVA) dat in tabletvorm wordt ingenomen of plaatselijk in vorm van crème wordt toegediend.

Hoe verloopt PUVA-therapie?

  • Orale PUVA-therapie: Twee uur voor de belichting in de UVA-cabine neemt u de psolareentabletten in. Via de darm komt dit geneesmiddel via bloed in uw huid terecht. De concentratie in de huid is het hoogst twee uur na de inname, vandaar dat het dan ideaal is om de UVA-belichting te starten.
  • Crème PUVA-therapie: breng onmiddellijk voor de UV-behandeling de PUVA-crème aan op de te behandelen huid 

De eerste keer wordt u begeleid en krijgt u uitleg van een verpleegkundige. Vanaf de volgende sessies contacteert de verpleegkundige u in de wachtzaal van zodra u naar de cabine kan gaan.

Wat is de duur van de therapie?

U moet de therapie 2 tot 3 keer per week volgen en dat gemiddeld gedurende 2 tot 3 maanden. Om huidverbranding te verkomen kan de PUVA-therapie niet gebeuren op 3 opeenvolgende dagen.

Na de laatste sessie volgt een raadpleging.

Waar moet u op letten tijdens de behandeling? 

  • UV-licht kan uw ogen beschadigen. Draag daarom tijdens de behandeling altijd een beschermende bril.
  • Sommige medicatie maakt u zeer gevoelig voor licht. Bespreek daarom altijd vooraf de medicatie die u neemt met uw dermatoloog.

Waar moet u op letten na de behandeling?

  • Na de orale PUVA-behandeling: bescherm uw huid en ogen tegen de zon. U bent gedurende 8 uur extra gevoelig voor alle vormen van UV-licht, ook voor daglicht. Draag dus daarna een zonnebril.
  • Na de behandeling met PUVA-crème: zorg voor extra bescherming want u bent 3-5 uur extra gevoelig voor UV-licht op plaatsen waar de crème wordt aangebracht

< Terug