KidZ Health Castle opent ziekenhuisschool

KidZ Health Castle opent ziekenhuisschool

02 september 2019

Jongeren die in het KidZ Health Castle verblijven, kunnen vanaf dit schooljaar naar de ziekenhuisschool. Naast de pedagogen van De Appeltuin en het aanbod van Bednet, gaan er vanaf 2 september ook vier extra vakleerkrachten aan de slag voor leerlingen van het secundair onderwijs. De leerkrachten helpen jongeren met hun schoolwerk tijdens hun verblijf in het ziekenhuis zodat ze zo weinig mogelijk leerachterstand oplopen.

Leerachterstand vermijden

“Wij zijn bijzonder opgetogen dat voormalig minister van onderwijs Hilde Crevits extra middelen heeft vrijgemaakt om vanaf dit schooljaar ook in het UZ Brussel met een ziekenhuisschool te starten,” aldus Sandra Surdiacourt, coördinator recreatie in De Appeltuin van het KidZ Health Castle. “Weten dat je geen leerachterstand opbouwt en de band met de thuisschool bewaart, tijdens een langdurige opname in het ziekenhuis, werkt voor veel kinderen en ouders geruststellend. Genezen staat natuurlijk altijd op de eerste plaats. Maar als het voor de kinderen lukt, en het behandelingsteam laat het toe, dan kunnen ze tot 5 uur per week lesvolgen. We focussen daarbij vooral op de hoofdvakken en op de voorbereiding van toetsen of examens. Dat zorgt voor een vlottere terugkeer naar school.”

Uitbreiding van het onderwijsaanbod

Met de ziekenhuisschool breidt het onderwijsaanbod uit voor jongeren van 12 jaar en ouder. Daarvoor werkt het KidZ Health Castle samen met de Cardijnschool - Inkendaal in Anderlecht, die al ervaring heeft met de ziekenhuisschool in het revalidatieziekenhuis Inkendaal in Vlezenbeek. “Omdat we een Nederlandstalig ziekenhuis zijn, bieden we Nederlandstalig onderwijs aan, maar we proberen Franstalige kinderen ook zoveel mogelijk te ondersteunen. Kinderen met infectiegevaar krijgen individueel les in hun kamer. De andere kinderen krijgen les in de lokalen van De Appeltuin, onze speel-, recreatie- en leerruimte, die we dankzij de steun van schenkers en sponsors hebben kunnen uitbouwen”, besluit Sandra Surdiacourt.

De werking van De Appeltuin financieel steunen? Dat kan!