Nazorg

Thuisverpleging

Als u thuisverpleging nodig hebt, kan u rechtstreeks contact nemen met een zelfstandige verpleegkundige of met een dienst voor thuisverpleging. U kan ook informeren bij uw huisarts, uw mutualiteit of onze sociaal verpleegkundige. Bij ontslag krijgt u een brief voor de thuisverpleegkundige en een voorschrift voor de aankoop van het nodige materiaal.

Andere ambulante zorg 

Afspraken voor ambulante behandelingen zoals kinesitherapie, logopedie, dieetbegeleiding, rookstopbegeleiding, psychologische hulp, ... dient u zelf te maken. Meestal kan de huisarts of de mutualiteit u iemand in uw buurt aanraden. Voor sommige behandelingen kunt u ook in onze consultaties terecht, vraag gerust naar de mogelijkheden in dat verband. Voor de meeste maar niet alle ambulante nazorg krijgt u tussenkomst van de mutualiteit en hebt u een voorschrift nodig.

Praktische hulp thuis

Na een verblijf in het ziekenhuis kan huishoudelijke of andere praktische hulp wenselijk of nodig zijn, bv familiale hulp, poetsdienst, warme maaltijden, boodschappendienst, personenalarm, aanpassing van de woning, ... Niet alle hulp is onmiddellijk beschikbaar en aanvragen moeten dus tijdig gebeuren. Vraag gerust een gesprek aan met onze sociaal verpleegkundige.

(Tijdelijke) opname in een instelling

Als terugkeer naar huis niet (onmiddellijk) mogelijk of wenselijk is, zal de sociaal verpleegkundige de mogelijkheden van een verblijf in een aangepaste instelling met u bespreken. Elke type (vb. dienst voor revalidatie, verpleeginstelling, herstelverblijf, woonzorgcentrum, ...) heeft eigen opnamecriteria. Ook de financiĆ«le voorwaarden zijn erg uiteenlopend. In de meeste instellingen moet u rekening houden met wachttijden.

Heeft u een langdurige of blijvende beperking?

Dan komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding voor mantelzorg, voor een andere financiĆ«le tegemoetkoming of voor meer praktische aanpassingen. Voor informatie hierover verwijzen we naar onze brochure ā€˜Voorzieningen voor personen met een beperkingā€™, in print te bekomen op uw eenheid of via de sociaal verpleegkundige.