Lage Anterior Resectie Syndroom (LARS) behandelen

Bij LARS kunnen verschillende klachten optreden zoals uitdrijvingsproblemen (problemen om naar het toilet te kunnen gaan) en stoelgangverlies. Om een behandeling op maat op te stellen, bespreken we uw klachten tijdens een multidisciplinair overleg. Om uw klachten beter in kaart te brengen en het effect van de behandeling te kunnen opvolgen, gebruiken we een stoelgangsdagboek

Mogelijke behandelingen zijn:

  • Dieet en aanpassingen aan de voeding;
  • Medicatie: Tijdens een consultatie bespreken we uw klachten om de meest geschikte medicatie te kiezen. Loperamide wordt vaak gebruikt om losse stoelgang te behandelen en vezels zoals Psyllium of Colofiber® om de consistentie van de stoelgang te verbeteren.
  • Training van de bekkenbodem (bekkenbodem re-educatie): Onze bekkenbodemtherapeuten zijn gespecialiseerd in het aanpakken van de LARS problematiek.
  • Darmspoelen (transanale irrigatie)
  • Sacrale neurostimulator (zenuwstimulatie)

Bij stoelgangverlies is huidverzorging belangrijk om irritatie en huidbeschadiging te voorkomen. Reiniging van de huid met lauw water zonder zeep is de eerste stap. Daarna droogt u de huid voorzichtig af door te deppen en zonder te wrijven. Vermijd vochtige doekjes, geparfumeerde crèmes, scheren en andere lokaal irriterende producten.