Transthoracale echocardiogram

Transthoracale echocardiogram

Een echocardiografie (echo of TTE) brengt uw hart in beeld via ultrasone geluidsgolven. Het is de meest frequent verrichte niet-invasieve beeldvorming van het hart en stelt de arts in staat om een correcte diagnose te stellen.

Bijzondere expertise

Het UZ Brussel heeft een bijzondere expertise in dit gebied. Het echolab werkt met de modernste toestellen in de sector en kreeg een specifieke Europese accreditering door de European Association of Cardiovascular Imaging (EACVI), een afdeling van de European Society of Cardiology. Slechts 2 Belgische ziekenhuizen behaalden deze internationale erkenning. 

Voor het onderzoek

 • Er is geen bijzondere voorbereiding nodig.
 • De medicatie moet niet gestopt worden.

Het onderzoek

 1. Het onderzoek is volledig pijnloos en onschadelijk, ook voor zwangere vrouwen en kinderen.
   
 2. Met ontbloot bovenlichaam gaat u op uw linkerzijde op de onderzoekstafel liggen. In deze houding is het contact van uw hart met de borstkas optimaal.
   
 3. Er wordt een gel op uw borstkas aangebracht om de geluidsgolven van de echosonde te geleiden.
   
 4. De echosonde wordt over uw borstkas bewogen en zendt ultrasone geluidsgolven uit die uw hart terugkaatst. Een computer vangt de echo van de geluidsgolven op, en verwerkt dit tot een bewegend beeld.
   
 5. Op de beelden ziet de arts zowel de vorm en structuur van uw hart, de pompfunctie van beide kamers en de functie van de verschillende hartkleppen. De beelden stellen de arts in staat om zowel aangeboren, als verworven hartafwijkingen op te sporen.
   
 6. Het onderzoek duurt ongeveer 30 à 45 minuten.