Schildklieraandoeningen

Hyperthyreoidie 

Dit is een aandoening die leidt tot overproductie van schildklierhormoon met symptomen als gewichtsverlies, tremoren, zweten, palpitaties et cetera. Hiervoor zijn diverse oorzaken zoals de ziekte van Graves, toxisch multinodulaire goiter en toxisch adenoom o.a.

Terug naar boven


Hypothyreoidie

Deze aandoening komt veel voor en wordt veelal veroorzaakt door antistofvorming tegen schildklierweefsel. Dit leidt tot een vertraging van de functie en dat kan symptomen geven als gewichtstoename, kouwelijkheid, droge huid, vermoeidheid, obstipatie et cetera. Substitutietherapie met schildklierhormoon is noodzakelijk.

Terug naar boven


Thyroiditis

Samenhangend met een virale infectie kan er een acute ontsteking ontstaan van de schildklier met een versnelling en nadien een vertraging van de functie van de schildklier tot gevolg. Dit kan gepaard gaan met pijn in de keel en koorts. Dit wordt ook wel de ziekte van Quervain genoemd. 

Terug naar boven


Krop en nodule

De schildklier kan vergroot zijn en dan spreekt men van krop. Hieraan kunnen goedaardige en kwaadaardige aandoeningen aan ten grondslag liggen. Er kunnen ook zogenaamde nodules optreden, dat betreft dan een lokale groei en vormverandering in de schildklier. Belangrijk is de diagnostiek met echografie en eventuele punctie om de nodule verder te karakteriseren.    

Terug naar boven


Schildklierkanker

Schildklierkanker is een aandoening die zich meestal openbaart middels een in grootte toenemende nodule. De diagnose wordt gesteld via een punctie van deze nodule. De meest voorkomende vormen zijn de papillaire en folliculaire variant. De behandeling bestaat uit een operatieve verwijdering van de schildklier en nadien eventueel een behandeling met radioactief jodium. 

Terug naar boven


< Terug