Artificiële intelligentie geeft op basis van een CT-scan aan wanneer er bij patiënten een vermoeden van longembolie is.

Artificiële intelligentie geeft op basis van een CT-scan aan wanneer er bij patiënten een vermoeden van longembolie is.

24 oktober 2023

Het Pulmonary Embolism Response Team (PERT) van het UZ Brussel maakt vanaf nu gebruik van artificiële intelligentie (AI) om longembolen bij patiënten automatisch op te sporen via CT-scans. Deze detectie gebeurt met behulp van een AIDOC smartphone-applicatie. Als er een vermoeden is van een longembool die het hart beïnvloedt, stuurt de app een alert naar de artsen in het PERT. Dit stelt het team in staat om multidisciplinair te beslissen over de beste aanpak. Het UZ Brussel is het eerste ziekenhuis in Europa dat een mobiele applicatie gebruikt om longembolen op te sporen en automatisch te melden.

Wat is een longembolie?

Een longembolie of –embool (LE) is een bloedklonter die vastzit in de grote bloedvaten naar de longen, waardoor de bloedtoevoer naar de longen wordt geblokkeerd. Hierdoor is er een plotse overbelasting van het hart, wat in sommige gevallen levensbedreigend is. 

Hoe vaak komt longembolie voor?

Jaarlijks komen 5 à 10 gevallen van longembolie voor per 10.000 mensen. Een longembolie is klinisch een moeilijke diagnose, omdat dit niet bij iedereen dezelfde symptomen geeft. Bij kleinere longembolen zijn er vaak zelfs geen symptomen. Grotere klonters kunnen leiden tot een benauwd gevoel, moeilijke ademhaling, pijn op de borst of zelfs een hartstilstand.

Wie loopt meer risico?

Longembolie komt meer voor bij kankerpatiënten, na grote operaties (vooral orthopedische en gynaecologische), als mensen lang niet kunnen of mogen bewegen of bij risicofactoren zoals een eerdere trombose, overgewicht, ernstige infectie, hartfalen, pilgebruik, gebruik van hormonen tijdens de menopauze, zwangerschap, roken en erfelijke stollingsstoornissen.

Snelle opvolging van risicopatiënten 

Een behandeling kan bestaan uit trombolyse (een infuus met bloedverdunnende medicatie om de klonter op te lossen), aspiratie (het opzuigen van de klonter via een katheter in de hals of de lies) of een hart-longmachine (ECMO) voor tijdelijke ondersteuning van het hart.

Frans Van den Bergh, interventioneel radioloog in het UZ Brussel benadrukt de voordelen van de nieuwe toepassing: “Het gebruik van artificiële intelligentie versnelt de behandeling van longembolen omdat het beelden systematisch volgens vastgelegde criteria evalueert. Hierdoor wordt niemand over het hoofd gezien. Deze technologie maakt een groot verschil om vroege detectie en behandeling om de tijd op de intensieve zorg te verkorten en het gebruik van een hart-longmachine (ECMO) te voorkomen. We hopen dat patiënten zo hun fysieke conditie van voor de aandoening kunnen herstellen.” 

Automatische opsporing en melding bij vermoeden van longembolen

In het UZ Brussel worden voortaan alle CT Pulmonary Angiograms (CTPA) geanalyseerd door de AIDOC AI-modules. CTPA is een specifiek CT-onderzoek om longembolen uit te sluiten of vast te stellen. De scan wordt gemaakt op het moment dat de contrastvloeistof van het hart naar de longen vloeit. De app bekijkt de grootte en het risico van de klonter voor het hart door de verhouding tussen de rechter- en linkerkamer te evalueren.

De artsen in het PERT krijgen een melding op hun mobiele telefoon waardoor ze onmiddellijk de beelden zien en het risico kunnen inschatten. Het team, bestaande uit een interventieradioloog, pneumoloog en cardioloog, onder leiding van de cardio-intensivist, beslist over eventuele aanvullende interventies zoals trombolyse (een infuus met bloedverdunnende medicatie om de klonter op te lossen), aspiratie (het opzuigen van de klonter via een katheter in de hals of de lies) of een hart-longmachine (ECMO) voor tijdelijke ondersteuning van het hart. In de app hebben ze toegang tot extra informatie over de patiënt en kunnen ze virtueel met het PERT overleggen als dat nodig is. 
 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.