Stuur ook uw overactieve blaas op vakantie

Stuur ook uw overactieve blaas op vakantie

25 juli 2022

Tips om minder vaak te plassen tijdens een lange autorit

Bijna vakantie. Nog snel dat rapportje afwerken, de mailbox legen, enkele (al dan niet belangrijke) vergaderingen bijwonen, collega’s briefen … en vooral de out of office instellen. Van dat laatste hoopt u alvast dat ook uw hyperactieve blaas hetzelfde doet. Zeker als u op weg naar uw zomerse vakantiebestemming eerst enkele uren file voor de boeg heeft of blijkt dat het eerstvolgende tankstation in geen velden of wegen te bekennen is. Herkenbaar? Dan heeft u misschien last van pollakisurie. Een blaasaandoening die al even vervelend is als ze klinkt, al zijn er toch manieren om dit te voorkomen of (gedeeltelijk) op te lossen.

Pollakisurie, zegt u?

Normaal plassen we ongeveer zes tot acht keer per dag, soms één keer ’s nachts. Moet u vaker plassen – misschien wel ieder uur – dan spreken we van een overactieve blaas of pollakisurie. 10 à 45% van de vrouwen lijdt aan deze aandoening, net als 7-30% van de mannen. Een risico dat toeneemt met de leeftijd. Ophouden van urine is dan erg lastig en vaak plast u in kleine beetjes. Soms is er een onderliggende oorzaak, zoals een vergrote prostaat, irritatie van de blaaswand, een sluimerende blaasontsteking of een neurologische aandoening. Maar veel vaker is de oorzaak onbekend. De grote boosdoener? Ongecontroleerde samentrekkingen van de blaas. De hersenen krijgen dan een teken dat de blaas vol zit terwijl dat niet zo is, of het signaal komt te laat, waardoor u plots heel dringend naar het toilet moet. Ruim 40% van de patiënten krijgt vroeg of laat te maken met ongewild urineverlies. Dit kan spontaan gebeuren, maar ook uitgelokt worden door koude, stress of inname van bepaalde producten zoals cafeïne. Ik zet de voornaamste triggers op een rijtje zodat u uw blaas de baas kunt blijven tijdens lange autoritten deze zomer.

"Uw blaas voorbereiden op een lange autorit begint niet wanneer u de portier dichtslaat, maar vaak maanden vooraf met de juiste training."

Geen cafeïne a.u.b.

Een kop sterke koffie. Of een ijskoude cola. Het lijken ideale opkikkertjes terwijl u de kilometers aan elkaar rijgt op de Autoroute du Soleil. Maar dit soort cafeïnehoudende drankjes zorgen er eigenlijk voor dat u sneller naar het toilet moet. Hetzelfde geldt voor thee, energiedranken, andere koolzuurhoudende dorstlessers en alcohol. Hou het dus bij water (en de pastis komt later).

Lees verder onder de foto.

Vermijd druk op uw blaas

Om minder vaak te moeten plassen tijdens een autorit, kan het helpen om de druk op uw blaas zoveel mogelijk te beperken. Ga daarom voor kledij die niet te veel op uw blaas drukt of (te) strak zit. Maak tijdens de rit uw broeksriem iets losser of zet desnoods het bovenste knoopje open.

Grote boodschap vóór de rit

Met lege darmen is er minder aandrang om te plassen. Dat komt omdat uw endeldarm op uw blaas drukt. Hoe leger die is, hoe minder deze op uw blaas kan drukken. Om te voorkomen dat u vaak moet plassen is het verstandig om – indien mogelijk – de grote boodschap vóór die lange autorit in te plannen.

Voorkom stress

Stress? Dan is de kans groot dat u vaker moet plassen. Bereid u daarom zo goed mogelijk voor. Check de route op voorhand. Zorg ervoor dat u belangrijke spullen en medicijnen bij u hebt en dat op de eindbestemming alles netjes geregeld is. Zo stapt u vast een stuk relaxter de auto in.

Op temperatuur

Als het koud is moet u sneller plassen. Een comfortabele temperatuur in de auto kan helpen om uw plaspauze uit te stellen.

Eet vezelrijke producten

Vezelrijke voedingsmiddelen absorberen een deel van het vocht, waardoor uw blaas iets minder snel vol zit. Dit kan de behoefte om te plassen tijdens een autorit verminderen. Watermeloen of andere voedingsmiddelen die veel vocht bevatten zijn dus een minder goede zet dan bijvoorbeeld een boterham. Maar ... overdrijf ook niet, want u hebt voldoende vocht nodig voor een soepele ontlasting, anders leidt dit tot constipatie.

Ga af van de hobbelige paadjes

Hoe meer u hobbelt, hoe groter de druk op uw blaas. Hoe idyllisch ze ook lijken, laat de soms slecht onderhouden toeristische routes links liggen en kies voor de egale en bijgevolg plasvriendelijkere snelwegen.

"De voorkeursbehandeling voor een overactieve blaas is vaak een combo van medicatie, kinesitherapie én een aanpassing van de levensstijl."

Tot slot, train uw blaas

Uw blaas voorbereiden op een lange autorit begint niet wanneer u de portier dichtslaat, maar vaak maanden vooraf. Soms is uw blaas gewend geraakt aan verkeerd plasgedrag. Als u elke keer weer voor de zekerheid – voordat er aandrang is – naar toilet gaat, is uw blaas niet meer gewend om urine langere tijd op te houden. Het kan daarom helpen om in de periode voor uw reis de blaas te trainen en iets langer te wachten, totdat er echt aandrang is. Dit kan altijd onder begeleiding van een kinesist.

Medische oplossingen

Maakt u zich echt zorgen over uw hyperactieve blaas? Eén goede raad: durf erover te praten, bijvoorbeeld met uw huisarts of specialist. Deze zal u uitgebreid bevragen over uw klachten en mogelijke oorzaken en een lichamelijk onderzoek doen. Afhankelijk van de mogelijke onderliggende diagnose, volgt een beslissing tot verder onderzoek zoals het bijhouden van een plasdagboek, een vragenlijst om de ernst van uw symptomen na te gaan, een echografie van de urinewegen of een urineonderzoek. De voorkeursbehandeling is vaak een combo van medicatie, kinesitherapie en een aanpassing van de levensstijl.

Elk blogbericht op ‘UZ Brussel blogt’ weerspiegelt enkel de mening van de respectievelijke auteur.

Dr. Katrien Klockaerts Dr. Katrien Klockaerts
Dr. Katrien Klockaerts
Kliniekhoofd Urologie in het UZ Brussel
Katrien Klockaerts is uroloog in het UZ Brussel, waar ze consulteert en heelkundige ingrepen uitvoert. Ze is verbonden aan de Bekkenbodemkliniek, dat bestaat uit een multidisciplinair team met abdominale chirurgen, gynaecologen, urologen, maag-darmspecialisten, kinesitherapeuten en radiologen. Ook is ze secretaris van de Belgian Working Group of Functional Urology.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.